Prejsť na obsah

11.4. - uplynulo 110 rokov od narodenia Sándora Máraiho

V nedeľu 11. apríla uplynulo 110 rokov od narodenia významného košického rodáka Sándora Máraiho. Pri tejto príležitosti usporiadalo mesto Košice v spolupráci s Komisiou národnostných menšín Mestského zastupiteľstva v Košiciach, Klubom národnostných menšín, Pamätnou izbou Sándora Máraiho, Košickým občianskym klubom, Kultúrnym inštitútom Maďarskej republiky v Bratislave, Divadlom Thália Košice, základnou školu a gymnáziom Sándora Máraiho a mestským výborom Csemadok v Košiciach spomienkovú slávnosť. O 15-tej hodine sa za prítomnosti predstaviteľov mesta, národnostných menšín, organizátorov a občanov uskutočnilo slávnostné položenie vencov. Primátor mesta Košice František Knapík pri tejto príležitosti zdôraznil: „Sándor Márai bol vnímavým účastníkom spoločenských zmien, ktoré sa udiali v priebehu minulého storočia nielen v našom meste, ale aj vo väčšine civilizovaného sveta. Narodil sa tu, v Košiciach, ale oveľa dôležitejšie je, že v nich ostal prostredníctvom svojej tvorby prítomný po celý život aj napriek tomu, že žil ďaleko odtiaľ." Po slávnostnom položení vencov k soche Sándora Máraiho na Zbrojničnej ulici sa v pamätnej izbe Sándora Máraiho na Mäsiarskej ulici uskutočnil okrúhly stôl o jeho literárnej tvorbe.

Program osláv trval dva dni, nedeľnému programu predchádzalo sobotňajšie Sympózium o diele Sándora Máraiho, na ktorom odznelo viacero prednášok a literárne pásmo venované tejto literárnej osobnosti. Jozef Filipko, predseda komisie národnostných menšín, v úvode akcentoval veľmi dobrú spoluprácu s Klubom národnostných menšín, ktorej cieľom je uchovávanie a šírenie Máraiho posolstva ako duchovného dedičstva. „V týchto dňoch si na mnohých miestach sveta, v mestách, kde sa S. Márai dlhší čas zdržiaval a tvoril, pripomenuli túto jedinečnú osobnosť. Sympózium otvorilo možnosť zamyslieť sa nad tým, či občania mesta Košice dostatočne pristupujú k plneniu tohto poslania, aby jeho pamiatku odovzdávali novým generáciám a návštevníkom mesta," uviedol Jozef Filipko.

V rámci programu osláv odovzdala zástupkyňa dedičov S. Máraiho, pani Judit Jáky, privátne ocenenie rodiny – Máraiho cenu – osobnostiam, ktoré podľa pozostalých dedičov, výnimočnou mierou prispievajú k šíreniu jeho pamiatky. Z radov Košických občanov toto významné ocenenie prevzala pani Júlia Sokolová, podpredsedníčka Klubu národnostných menšín a pamätnej izby Sándora Máraiho, dlhoročná svedomitá správkyňa Máraiho pamätnej izby, pán Peter Kolár, riaditeľ divadla Thália, za šírenie Máraiho tvorby a diela a pán László Máté, ktorý sa významnou mierou zaslúžil o zriadenie Máraiho pamätnej izby v Košiciach. Spomedzi hostí udelili ocenenie Dr. Istvánovi Friedovi, historikovi umenia, univerzitnému profesorovi zo Szegedu a Dr. Tiborovi Mészárosovi, pracovníkovi Petőfiho literárneho múzea v Budapešti, ktorý je správcom Máraiho literárneho dedičstva.

Pani J. Jáky pri odovzdávaní cien s pohnutím vyjadrila úprimné poďakovanie primátorovi mesta, predsedovi komisie národnostných menšín a ostatným predstaviteľom mesta za ústretový a dôstojný prístup k ochrane a šíreniu duchovného dedičstva S. Máraiho a zdôraznila, že rodina S. Máraiho si veľmi váži tento postoj mesta. Zároveň s potešením konštatovala, že aj v projekte EHMK má Sándor Márai významné miesto, ako jedna z tém projektu, čím nadväzuje na dlhoročnú multikulturálnu tradíciu v Košiciach.