Prejsť na obsah

11.5.- Oslavy Dňa mesta Košice 2010 ukončili odhalením pamätnej tabule v Diósgyőri

Pamätnú tabuľu, pripomínajúcu udelenie prvej erbovej listiny mestu Košice v roku 1369, odhalili dnes predstavitelia samospráv miest Miškovec a Košice v priestoroch hradu Diósgyőr. Pamätná tabuľa bude pripomínať verejnosti významnú historickú udalosť, ktorá sa odohrala na hrade Diósgyőr pred viac ako 640.-timi rokmi.

Pre Košice má mimoriadny význam to, čo sa udialo na tomto hrade 7. mája 1369. Z množstva historických udalostí viažucich sa k dejinám mesta, práve tento deň bol potvrdený ako Pamätný Deň mesta Košice. Slávime a pripomíname si ho už šestnásty rok. Kráľ Ľudovít Veľký práve na tomto mieste prekročil obvyklé pravidlá a ako prvý nechal pre mesto vystaviť listinu o erbe, ktorú prstennou pečaťou aj spečatil. Výnimočnosť tohto počinu je v tom, že podľa doterajšieho bádania a poznania heraldiky v celej Európe, boli to mešťania Košíc, ktorí ako prví dosiahli to, aby panovník na pergamene vydal listinu právnickej osobe – Mestu," - povedal primátor Košíc František Knapík.
Rád by som vyjadril moju úprimnú vďaku, za to že nám bola poskytnutá možnosť obohatiť Mesto Miškovec historickým, na verejnosti umiestneným dokumentom - viacjazyčnou bronzovou pamätnou tabuľou vyrobenou sochárom Arpádom Račkom - pripomínajúcou našu spoločnú historickú udalosť," - uviedol v tejto súvislosti primátor Miškovca Sándor Káli.

Pamätná tabuľa má po stranách nápis „*KRÁĽ ĽUDOVÍT VEĽKÝ*AKO PRVÉMU MESTU V EURÓPE*UDEĽUJE ERB MESTU KOŠICE*V DIÓSGYŐRI 7.5.1369* Tento nápis je na tabuli uvedený v štyroch jazykoch – slovensky, maďarsky, anglicky a francúzsky.

Samosprávy oboch miest sa na osadení pamätnej tabule dohodli v máji 2009. Desaťročia existencie úspešnej spolupráce samospráv miest Miškovec a Košice a snaha zdôrazniť vzájomnú historickú prepojenosť, kultúrnu úroveň miest v danej dobe, vyvrcholili odhalením pamätnej tabule ako dôkazom a prejavom priateľských vzťahov oboch miest.