Prejsť na obsah

12.11. - Mestská časť Sídlisko Ťahanovce sa má ďalej rozvíjať

Návrhy zmien územného plánu pre Sídlisko Ťahanovce, ktoré sa týkajú lokality Ťahanovce - Sever, prerokovala na dnešnom zasadnutí mestská rada. Jej členovia okrem iného súhlasili s návrhom Koncepcie školstva mesta Košice na roky 2009 – 2013.

Predmetom návrhov zmien územného plánu je IV. a V. stavba obytného súboru Sídliska Ťahanovce, ktorú pripravuje súkromný investor. Nové priestorové usporiadanie funkčných plôch a zastavovacie podmienky v rámci navrhovanej výstavby majú funkčne nadväzovať na súčasnú zástavbu Obytného súboru Ťahanovce I., II. a III. stavby. Návrhy rátajú i so zavedením električkovej trate na Sídlisko Ťahanovce v rámci pripravovaného projektu Integrovaný dopravný systém mesta Košice. „Dopravné spojenie Sídliska Ťahanovce s ostatnými časťami mesta sa má v budúcnosti zlepšiť aj vďaka plánovaným dvom novým komunikáciám a to cez železničnú trať i napojením na diaľničný privádzač," informoval na dnešnom rokovaní členov mestskej rady hlavný architekt mesta Košice Martin Drahovský.

Projekt nového obytného komplexu na Sídlisku Ťahanovce počíta s viacerými etapami výstavby. V úvodnej etape by malo v nasledujúcich rokoch vyrásť približne sto nových bytov s občianskou vybavenosťou i potrebnými parkovacími kapacitami. „Štvrtá a piata výstavba Sídliska Ťahanovce je významným regionálnym projektom rezidenčnej výstavby, ktorý pod názvom East Hill prezentoval súkromný developer ako partner mesta na nedávnom medzinárodnom investičnom veľtrhu Expo Real v Mníchove, kde sme sa zúčastnili ako jediné slovenské mesto," doplnil primátor mesta Košice František Knapík.

Návrh Koncepcie školstva mesta Košice na roky 2009 – 2013, ktorý dnes schválila mestská rada, okrem iného odporúča v prípade výstavby nových bytov na Ťahanovciach a nárastu počtu obyvateľov sídliska prehodnotiť rozšírenie priestorov pre materské a základné školy a v súčinnosti útvaru hlavného architekta a developerskej spoločnosti prípadne zvážiť aj výstavbu nových MŠ a ZŠ na Sídlisku Ťahanovce.

Návrhy, ktoré dnes mestská rada prerokovala, by mali byť predmetom nasledujúceho zasadnutia mestského zastupiteľstva v decembri.