Prejsť na obsah

12. 8. - Správa mestskej zelene dá prácu 50 nezamestnaným

Správa mestskej zelene v Košiciach prijme v čase krízy v rámci programu na podporu vytvorenia nového pracovného miesta 50 zamestnancov. Od začiatku augusta nastúpilo 44 nových pracovníkov, ďalší šiesti pribudnú v krátkom čase. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Košiciach poskytne Správe mestskej zelene na nových zamestnancov príspevok na podporu vytvorenia nového pracovného miesta.

„Keďže sa neplnia stavy aktivačnej činnosti z dôvodu nedostatočného záujmu evidovaných nezamestnaných, ktorí spĺňajú podmienky určené zákonom, Správa mestskej zelene v Košiciach prijíma do pracovného pomeru uchádzačov o zamestnanie v rámci programu na podporu vytvorenia nového pracovného miesta," informoval riaditeľ Správy mestskej zelene v Košiciach (SMsZ) František Tampl.

Noví zamestnanci, prijímaní do profesie záhradník, majú v náplni práce bežnú údržbu zelene, čistenie, upratovanie atď.

„Zámerom využitia príspevku od úradu práce, sociálnych vecí a rodiny na prijatie nových zamestnancov je skvalitnenie životného prostredia v našom meste. Vzhľadom na súčasné, ekonomicky i sociálne náročné obdobie, je zároveň naším cieľom aj umožniť uchádzačom o zamestnanie uplatniť sa v pracovnom procese," vyjadril sa primátor Košíc František Knapík.

SMsZ získa na nových zamestnancov od Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Košiciach príspevok na podporu vytvorenia nového pracovného miesta. Ten podľa zákona dostáva zamestnávateľ, ktorý na vytvorené pracovné miesto prijme do pracovného pomeru uchádzača o zamestnanie vedeného v evidencii úradu práce najmenej 3 mesiace. Takýto zamestnávateľ má povinnosť udržať vytvorené pracovné miesto pre uchádzača o zamestnanie najmenej počas 12 kalendárnych mesiacov.

Celkové ročné náklady SMsZ na prijatie do pracovného pomeru 50 uchádzačov o zamestnanie v rámci projektu na podporu vytvorenia nového pracovného miesta predstavujú finančný objem vo výške 296 713 €. Táto čiastka pozostáva z výdavkov na mzdové prostriedky, odvody, tvorbu sociálneho fondu, stravné, náklady na pracovnú zdravotnú službu a materiálové náklady. V rámci rozpočtu mzdových prostriedkov sa pre nových pracovníkov ráta s minimálnou mzdou, pričom pre koordinátorov a najvýkonnejších zamestnancov je plánovaný motivačný príplatok do 10 percent mzdy. ÚPSVaR prispieva maximálne do výšky 50 percent rozpočtu mzdových prostriedkov a odvodov, čo v tomto prípade predstavuje za rok sumu 132 035 €. Ročné náklady mesta, resp. SMsZ budú 164 678 €.

SMsZ má v súčasnosti 347 zamestnancov, z toho 61 technicko-hospodárskych pracovníkov a 286 zamestnancov v robotníckych profesiách. Z toho 133 záhradníkov, vrátane 44 nových,
vykonáva práce na čistote a údržbe zelene v mestských častiach Staré mesto, Sever, Ťahanovce, Západ, Dargovských hrdinov, Juh a Nad jazerom. SMsZ má vytvorených aj 120 miest v rámci aktivačnej činnosti, z toho aktuálne je obsadených 95, pričom denne pôsobí v teréne priemerne 21 aktivačných pracovníkov a venujú sa najmä udržiavaniu čistoty.