Prejsť na obsah

15.12. - mesto má rozpočet na rok 2010

Mestské zastupiteľstvo dnes schválilo okrem iného aj rozpočet mesta Košice na rok 2010. Rozpočet je zostavený ako vyrovnaný a ráta s celkovými príjmami a výdavkami vo výške cca 102 miliónov eur, čo je približne o 10 percent menej oproti tohtoročnému rozpočtu.

Najviac peňazí pôjde v roku 2010 na programy školstvo, doprava a zdravé mesto, v ktorých chce samospráva udržať tohtoročnú úroveň financií. Mesto na budúci rok nezvyšuje dane, poplatok za komunálny odpad, ani cestovné. Šetriť sa má vo všetkých oblastiach samosprávy, vrátane výdavkov na chod magistrátu, ktoré by sa mali budúci rok znížiť o približne 700-tisíc eur oproti tomuto roku. Prioritami v roku 2010 bude čerpanie eurofondov a realizácia aktivít, rozpracovaných v roku 2009.

„Je to rozpočet pripravený pre krízu, aby sme ustáli finančnú situáciu v roku 2010," uviedol návrh rozpočtu na rokovaní mestského zastupiteľstva primátor mesta Košice František Knapík. „Východiská rozpočtu reálne odzrkadľujú súčasný stav ekonomiky mesta a hospodárstva štátu, teda situáciu, ktorej čelí celá spoločnosť. Rozpočet je zostavený do značnej miery reštriktívne. Hlavným zámerom pri tvorbe návrhu rozpočtu na rok 2010 je vyrovnanie sa s dôsledkami finančnej a hospodárskej krízy formou úsporných opatrení vo všetkých oblastiach."

Rozpočet odráža dôsledky dopadu finančnej a hospodárskej krízy predovšetkým na príjmovú časť rozpočtu. Predpokladaná výška podielových daní pre mesto Košice v roku 2010 sa približuje k úrovni roka 2007, pritom najväčší podiel bežných príjmov rozpočtu mesta predstavuje práve tento podiel samospráv na dani z príjmov fyzických osôb, ktorý obciam poukazuje štát.

„Rast nezamestnanosti a legislatívne zmeny, ku ktorým pristúpila vláda, výrazne negatívne ovplyvnili výšku výnosu tejto dane pre obce. V nasledujúcom roku sa očakáva ešte výraznejší prepad tejto príjmovej položky," vyjadril sa zástupca riaditeľa magistrátu a vedúci ekonomického oddelenia Richard Dlhý.

Dodal, že oproti schválenému rozpočtu roku 2009 očakáva mesto Košice pokles výnosu dane z príjmov fyzických osôb (tzv. podielové dane) o 5 percent, čo sú v absolútnom vyjadrení približne 3 milióny eur. Oproti skutočnosti roka 2008 ide dokonca o pokles až o takmer 13 percent, v absolútnom vyjadrení skoro 8,5 milióna eur.

„Vzhľadom na to, že požiadavky a potreby v procese prípravy a tvorby rozpočtu niekoľkonásobne prevyšovali zdrojové možnosti mesta, bolo nevyhnutné stanoviť priority a objem finančných prostriedkov do jednotlivých programov tak, aby sme zachovali základné funkcie mesta," informoval primátor František Knapík. Doplnil, že rozpočet je aj po jeho schválení mestským zastupiteľstvom otvoreným materiálom, ku ktorému sa v prípade potreby možno v priebehu roka vrátiť a prehodnotiť financovanie jednotlivých aktivít.

Viac na http://www.kosice.sk/rokovanie_mz.php?id=101 (pôvodný návrh - bod č. 23).

Poslanci dnes schválili aj zmenu rozpočtu na rok 2009 (bod č. 22).