Prejsť na obsah

15.5. - primátor mesta a prezident U. S. Steel upratovali v Stredisku vzájomnej pomoci ľudí a zvierat

Do dobrovoľníckej práce pre útulok psov a mačiek v Stredisku vzájomnej pomoci ľudí a zvierat v Haniske pri Košiciach sa dnes zapojili aj primátor mesta František Knapík a prezident U. S. Steel-u George Babckoke. Obaja páni vzali do rúk lopaty a pomáhali štrkom vysypávať prístupovú cestu a parkovisko pred útulkom.
Dobrovoľnícke aktivity sú užitočné pre obe strany. My dnes pomôžeme zvieratám zlepšiť a skrášliť ich dočasný domov a oni budú radosťou pre deti či rodiny, ktoré si ich vezmú do opatery. Takto budujeme vzťah detí k prírode i k zvieratám," uviedol počas dobrovoľníckej práci v útulku primátor mesta Košice František Knapík.
Veľmi si vážime záujem týchto pánov o náš útulok. Tešíme sa každej dobrovoľníckej „ruke", ktorá prispeje ku skrášleniu útulku, ale najmä k zveľadeniu verím, že dočasných príbytkov zvierat, ktoré sú dnes v našej opatere. Dobrovoľníkov privítame u nás nielen dnes , ale počas týždňa kedykoľvek od 9. do 17. hodiny, " – uviedla Romana Šerfelová, zo Strediska vzájomnej pomoci ľudí a zvierat.
Dobrovoľníci dnes v útulku rezali a pílili drevo, likvidovali staré koterce, hrabali, upratovali. Referát životného prostredia magistrátu mesta Košice zabezpečil počas dnešného upratovania ďalšie štyri veľkokapacitné kontajnery, spolu to bolo osem veľkokapacitných kontajnerov na zber odpadu z areálu útulku.

Mesto Košice finančne podporí Úniu vzájomnej pomoci ľudí a psov

Mesto Košice poskytne Únii vzájomnej pomoci ľudí a psov v roku 2010 finančné prostriedky vo výške šesť tisíc euro na krmivo pre zvieratá, veterinárne náklady, lieky pre zvieratá a prevádzkové náklady. Finančnú pomoc odsúhlasili poslanci mestského zastupiteľstva navýšením rozpočtu v programe Zdravé mesto.
Únia vzájomnej pomoci v Košiciach už dlhodobo zabezpečuje starostlivosť o opustené zvieratá. Finančné prostriedky, ale aj iná výpomoc pri výstavbe nového strediska, je ďalšou možnosťou podpory aktivít Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov , ktoré je potrebné oceniť,"- uviedol primátor Košíc František Knapík.
„ Veľmi pekne ďakujeme za tento finančný dar. V týchto dňoch je náš účet naozaj iba málo nad nulou, financie z dvoch percent z daní z príjmov dostaneme až v júli, takže naozaj ide o dar v pravej chvíli," –poďakovala sa Romana Šerfelová, z Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov.
V útulku, ktorý prevádzkuje Únia je dvadsaťjeden nových kotercov , v nich je umiestnených okolo 80 zvierat, najmä psov. V súčasnosti je v útulku od decembra 2009 stoštyridsať zvierat, čo je podľa Šerfelovej veľmi vysoké číslo. „Ľudia, ktorí nájdu zatúlané či opustené zviera, musia na jeho umiestnenie v útulku z kapacitných dôvodov čakať aj 6 týždňov."
Mesto v minulosti okrem prenájmu pozemkov za symbolické nájomné podporilo výstavbu Strediska vzájomnej pomoci ľudí a zvierat aj sumou 3,6 milióna Sk a poskytnutím tzv. poľnej kuchyne pre prípravu stravy pre zvieratá.