Prejsť na obsah

15. 7. - parkovanie v centre Košíc bude od augusta platené

Parkovanie v centrálnej zóne mesta a na vybraných parkoviskách v okolí centra Košíc od 1. augusta spoplatnia. Platené parkovanie sa bude týkať 2 793 miest na 67 uliciach v centrálnej časti mesta, ďalej siedmich rampových parkovísk s 363 miestami a taktiež štyroch vybraných parkovísk mimo centra so 196 miestami. Spolu sa tak bude v Košiciach od augusta platiť za státie na 3 352 parkovacích miestach, vrátane 26 miest pre autobusy.

„Hlavným cieľom spoplatnenia parkovania je nevyhnutná regulácia súčasnej preťaženej statickej dopravy v centre mesta. Tento krok je v prospech motoristov i chodcov a rovnako tak obyvateľov, ako aj návštevníkov historického jadra Košíc," vyjadril sa primátor mesta Košice František Knapík na tlačovej konferencii 15. 7..

Parkovanie v centre a na vybraných parkoviskách bude spoplatnené od 7.30 hod. do 19.30 hod. šesť dní v týždni, od pondelka do soboty, okrem nedele a štátom uznaných sviatkov. Platené parkovanie začína už v sobotu 1. augusta o 7.30 hod. Základná sadzba parkovného je 1 euro za každú začatú hodinu.

Pre vodičov bude v spoplatnenej lokalite k dispozícii 59 automatov na parkovacie lístky, približne 80 označených distribučných miest (napríklad novinové stánky, čerpacie stanice, rampové terminály), ponúkajúcich predaj jednorazových parkovacích kariet, tiež 59 informačných tabúľ pri parkovacích automatoch, 7 pri rampových systémoch a jedna pri miestach pre autobusy. Všetky tabule sú dvojjazyčné, so slovenským aj anglickým návodom, ako pri úhrade parkovného postupovať. Do budúcnosti sa aj v prípade automatov ráta s viacerými jazykovými mutáciami.

Primátor František Knapík uviedol, že ďalším zámerom samosprávy bude v nasledujúcom období skvalitňovať služby občanom v oblasti parkovania a regulácie dopravy, napríklad aj plánovaným zavedením možnosti úhrady parkovného prostredníctvom SMS.

„Doterajší nevyhovujúci stav bezplatného parkovania v centrálnej zóne mesta bol dôsledkom zmien prijatých Národnou radou SR, ktorá dodnes nevytvorila obciam legislatívne podmienky pre reguláciu statickej dopravy formou výberu parkovného. Napriek tomu sme po náročných prípravách našli model spoplatnenia parkovania," vysvetlil Jozef Filipko, mestský poslanec poverený osobitnými úlohami v oblasti dopravy.

Prevádzkovateľom platených parkovísk bude na základe živnostenského oprávnenia mestská obchodná spoločnosť Správa majetku mesta Košice (SMMK), s.r.o., ako nájomca parkovacích miest vo vlastníctve samosprávy. SMMK bude okrem iného zabezpečovať aj udržiavanie čistoty, poriadku a zimnú údržbu prenajatých parkovísk, ako i zavedenie nových technológií parkovania. Od vodičov bude vyberať parkovné ako úhradu za užívanie parkovacieho miesta, resp. cenu za parkovacie služby.

Úhrada parkovného môže mať formy:
1, kúpy jednorazovej parkovacej karty (bude cca 80 označených distribučných miest),
2, zakúpenia lístka z parkovacieho automatu (59 automatov),
3, platby v termináli rampového parkoviska (7 rampových parkovísk),
4, kúpy rezidentských či predplatných kariet alebo úhrady za vyhradenie parkovacích miest.

Riaditeľ SMMK Peter Herman informoval, že do jednorazových parkovacích kariet sa dátum a čas nebude vpisovať, sú stieracie, kvôli eliminovaniu možnosti ich opakovaného použitia. „Automaty na parkovacie lístky akceptujú mince od 10 centov, pričom je v nich možná platba minimálne v hodnote 1 euro, teda aspoň za 1 hodinu parkovania. Automaty mince nevydávajú, lístok vydajú na dobu parkovania zodpovedajúcu výške úhrady. To, na rozdiel od jednorazovej karty či platby v rampovom termináli, umožňuje neplatiť za každú začatú hodinu, len za reálnu dĺžku času parkovania. Napríklad za 1,5 eura vydá automat lístok na 1,5 hodiny parkovania. Lístok zakúpený z automatu, rovnako ako jednorazová karta, platí všade okrem rampových parkovísk." Riaditeľ SMMK Peter Herman ešte upozornil, že kým počas prvých troch hodín parkovania v rampovom systéme bude hodinová sadzba 1 euro, tak počnúc štvrtou hodinou už stúpne na 2 eurá, kvôli motivovaniu vodičov ku krátkodobému parkovaniu a rotácii parkovacích miest.

Centrálna parkovacia zóna i spoplatnené vybrané parkoviská budú označené zvislým (dopravné značky) i vodorovným dopravným značením (vyznačenie jednotlivých parkovacích miest na komunikácii). Na miestach s prevádzkou zabezpečenou rampovými systémami, automatmi, jednorazovými a predplatnými kartami, na parkovacích miestach pre držiteľov rezidentských kariet a na vyhradených miestach bude státie povolené len motorovým vozidlám s celkovou dĺžkou, ktorá nepresahuje 5 metrov. Zakázané bude parkovanie na chodníkoch a verejných priestranstvách bez dopravného značenia, ktoré by takéto státie umožňovalo. Sankcionovať vodičov za dopravné priestupky, vrátane nerešpektovania dopravného značenia, môže Mestská polícia Košice i Policajný zbor SR.

Podľa riaditeľa SMMK Petra Hermana nový systém plateného parkovania myslí aj na obyvateľov s trvalým pobytom v centrálnej časti mesta (rezidenti), na zdravotne ťažko postihnutých (ŤZP) i dôchodcov. „Rezidenti budú môcť získať za 100 eur ročnú kartu, umožňujúcu v čase od 17.00 hod. do 7.30 hod. parkovanie na vyhradených rezidentských miestach a počas celého dňa aj v okolí troch ulíc od bydliska. Rezidentská karta však neplatí na parkoviská s rampami. Ťažko zdravotne postihnutí rezidenti budú mať možnosť získať ročnú rezidentskú kartu len za manipulačný poplatok 5 eur. Okrem toho majú všetci ťažko zdravotne postihnutí možnosť parkovať bezplatne kdekoľvek a rovnako bezplatne ešte aj prvých 90 minút počas dňa na ktoromkoľvek rampovom parkovisku. Aj rezidenti - dôchodcovia do 70 rokov môžu získať rezidentskú ročnú kartu lacnejšie, za 50 eur. A košickí seniori nad 70 rokov budú môcť iba za manipulačný poplatok 5 eur parkovať celý rok všade v spoplatnenej lokalite mimo rampových parkovísk. Všetky karty platia 12 mesiacov odo dňa zakúpenia." SMMK bude vydávať i ďalšie predplatné karty (ročné, polročné, mesačné, prenosné, neprenosné, len na zónu mimo rampových parkovísk, alebo na zónu aj vrátane rampových parkovísk). Bližšie informácie budú čoskoro zverejnené.

Parkovací poriadok, cenník a ďalšie informácie budú verejne prístupné na internetových stránkach www.kosice.sk i www.smmk.sk. Verejnosť môže svoje otázky, pripomienky, podnety a návrhy k platenému parkovaniu posielať na e-mailovú adresu parkovanie@smmk.sk.

V súvislosti s pripravovaným spoplatnením parkovania zabezpečuje v týchto dňoch Oddelenie správy komunikácií Magistrátu mesta Košice vodorovné dopravné značenie jednotlivých parkovacích miest v centrálnej časti mesta. Aby bolo možné vyznačiť parkovacie miesta priamo na komunikácii, na to je potrebné, aby takéto parkovacie miesta boli istý čas voľné. Preto sú na ne v týchto dňoch osadzované prenosné dopravné značky, aby tam vodiči určitú dobu neparkovali. Nie všetci motoristi to však rešpektujú, čo na niektorých miestach znemožňuje realizáciu vodorovného dopravného značenia. „Radi by sme poprosili vodičov o ohľaduplnosť a ústretovosť, aby v rámci možností v danom čase zaparkovali inde a umožnili nám čo najskoršie vyznačenie parkovacích miest v záujme hladkého zavedenia systému plateného parkovania od 1. augusta," uviedol Peter Zajak, vedúci Oddelenia správy komunikácií Magistrátu mesta Košice.