Prejsť na obsah

16.8.- Košice navštívil 1.podpredseda vlády Ján Figeľ

V pondelok 16. augusta navštívil mesto Košice 1. podpredseda vlády Slovenskej republiky a minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Ján Figeľ. Na pracovnom stretnutí s primátorom mesta Košice Františkom Knapíkom diskutovali o projekte Košice 2013 Európske hlavné mesto kultúry, výstavbe obchvatu Košíc a rýchlostnej cesty R4.
Prvý podpredseda vlády potvrdil alokáciu šesťdesiatich miliónov eur pre projekt Európskeho hlavného mesta kultúry, ktorý odsúhlasila vláda SR. „Kultúra tvorí, kultúra prináša, kultúra nie je o konzume, takéto investície je potrebné vidieť vo svetle prínosov," -povedal Ján Figeľ.
Primátor mesta Košice František Knapík ocenil rozhodnutie vlády s tým, že projekt Európske hlavné mesto kultúry bude prínosom pre celý región, nie iba pre samotné mesto „S väčšou nádejou sa dívam dopredu, že stavby a akcie zrealizujeme včas."

Minister dopravy, pôšt a telekomunikácii Ján Figeľ potvrdil, že ešte tento mesiac sa začne s výstavbou rýchlostnej cesty R4 Košice –Milhosť. Náklady na výstavbu 15 kilometrového úseku sú 77 miliónov eur, stavba by mala byť dokončená do tridsiatich mesiacov. „Ide úsek, ktorý spojí Slovensko s južným susedom a zároveň pomôže riešiť dopravu z hľadiska bezpečnosti, obslužnosti a intenzity, ktorá výrazne stúpa po našom vstupe do Schengenu."
K investične veľkým projektom patrí aj výstavba obchvatu Košíc zo severnej strany medzi obcami Budimír –Bidovce Náklady na túto stavbu sú 250 miliónov eur, s jeho výstavbou by sa malo začať na jar 2012.
Pre mesto Košice sú investičné cestné projekty veľmi významné. Hlavným prínosom pre mesto po ich realizácii je možný odklon východo- južného tranzitu dopravy mimo mesta, čím dôjde eliminácii zaťažovania mestských komunikácii najmä nákladnou dopravou.