Prejsť na obsah

16.9. - v poľskom Ryne rokovali o projekte Východné partnerstvo

V poľskom meste Ryn sa v dňoch 15. až 17. septembra 2009 konal medzinárodný seminár pod názvom „Okolo Baltiku – európske inšpirácie". Organizátorom tohto seminára bola samospráva Warminsko – Mazurského vojvodstva v spolupráci s Komisiou RELEX Výboru regiónov Európskej únie. Predmetom seminára bola problematika rozvoja Baltického regiónu ako centra modernej medziregionálnej spolupráce s východnými susedmi EÚ, obzvlášť s Ukrajinou, ktorej zástupcovia boli čestnými hosťami podujatia.

Na rokovaní vystúpil István Sértö-Radics (Maďarsko), primátor mesta Uszka, člen Výboru regiónov a predseda Komisie RELEX; Jacek Protas (Poľsko), maršálek Warminsko – Mazurského vojvodstva, prezident Euroregiónu Baltik, člen Výboru regiónov a člen Komisie RELEX; Uno Aldegren (Švédsko), člen Výkonného výboru regiónu Skåne, člen Výboru regiónov a člen Komisie RELEX; František Knapík, primátor mesta Košice, člen Výboru regiónov a člen Komisie RELEX; Andrzej Cieszkowski (Poľsko) ako splnomocnenec ministra zahraničných vecí PR pre Východné partnerstvo; Wiktor Matczuk (Ukrajina), gubernátor Rivne a ďalší významní hostia.

Primátor František Knapík vystúpil v rámci prvého zasadnutia s tématickým označením „Baltické more – európska brána na východ" s príspevkom „Úloha miestnej a regionálnej samosprávy v rámci rozvoja Východného partnerstva". Vo svojom vystúpení označil za hlavný cieľ Východného partnerstva „vytvorenie potrebných podmienok na urýchlenie politického pridružovania a ďalšej hospodárskej integrácie medzi EÚ a partnerskými štátmi, ktoré majú o to záujem." Pre Slovensko, ležiace na východe EÚ, je projekt Východné partnerstvo mimoriadne významný politicky aj ekonomicky. Samotné Slovensko môže podľa primátora Košíc „prispieť svojimi skúsenosťami s reformami, ale aj s prístupovým procesom do EÚ, ďalej stratégiou decentralizácie, ktorou sa posilnilo postavenie miestnej samosprávy, ako aj možnosťou spolupráce slovenských samospráv s partnermi na miestnej a regionálnej úrovni."