Prejsť na obsah

17.5. - veľvyslanec Egypta prejavil záujem o spoluprácu

V pondelok 17. mája 2010 prijal primátor mesta Košice František Knapík v priestoroch Historickej radnice mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Egyptskej republiky v Slovenskej republike Jeho Excelenciu Hassana H. El-Laithy. Egyptský diplomat si počas svojho oficiálneho pobytu prezrel mesto a navštívil aj VI. Ekumenický koncert sakrálnych spevov, ktorý sa konal v Štátnom divadle. Bolo to veľmi pôsobivé podujatie, na ktorom účastníci ukázali dobrú vôľu spoločne žiť i modliť sa bez ohľadu na rozdielne postavenie či náboženskú príslušnosť. To potvrdzuje aj opodstatnenie, že Košice sú tým pravým miestom, ktoré bude v roku 2013 Európskym hlavným mestom kultúry," – povedal na stretnutí s primátorom Košíc egyptský veľvyslanec.

V rozhovore s Františkom Knapíkom prejavil egyptský diplomat záujem o rozvinutie spolupráce vo viacerých oblastiach a pripustil aj možnosti vytvorenia slovensko-egyptských podnikov. Spolupráca by sa, podľa jeho slov, mohla odvíjať prostredníctvom malej komunity egyptských občanov, ktorí žijú v Košiciach. Ako hlavné oblasti pre spoluprácu uviedol spracovanie dreva a výroby nábytku, vodný manažment - využitie expertov a znalostí odborníkov z Košíc a turizmus, pretože egyptské destinácie majú veľmi dobré skúsenosti so slovenskými turistami. Za veľmi efektívny nástroj považuje zriadenie egyptsko-slovenskej Rady pre hospodársku a kultúrnu spoluprácu za obojstranej podpory podnikateľov, kultúrnych inštitúcií, priemyselnej komory a predovšetkým mesta.

Primátor Košíc František Knapík vyjadril ochotu podporiť návrhy egyptského veľvyslanca. „Všetky spomenuté oblasti sú pre mesto atraktívne, v úvodnej fáze budeme aktívne spolupracovať na príprave podkladov a kontaktov spoločne s ambasádou Egyptskej republiky," reagoval primátor mesta na návrhy diplomata.