Prejsť na obsah

18.4.- v nedeľu položili veniec k Pamätníku poľských dobrovoľníkov

Pamätník poľských dobrovoľníkov v mestskej časti Ťahanovce situovaný medzi Magnezitárskou ulicou a Americkou triedou bol v nedeľňajšie dopoludnie miestom pripomenutia si obetí tragickej havárie poľského lietadla z konca minulého týždňa. V deň oficiálneho pohrebu poľského prezidenta a štátneho smútku Slovenskej republiky tu o 11-tej hodine smútočný veniec a kytice položili predstavitelia Spolku Poliakov a ich priateľov na Slovensku v Košiciach s predsedníčkou Uršulou Sabadošovou, primátor mesta František Knapík, starosta mestskej časti Košice -sídlisko Ťahanovce Cyril Betuš i verejnosť.

Primátor Košíc František Knapík odoslal minulý týždeň kondolenčné listy s vyjadrením zármutku nad stratou prezidenta a jeho spolupracovníkov primátorom troch poľských partnerských miest - Rzeszowa, Katowíc a Krosna.

Pri ceste na nedeľňajší pohreb poľského prezidenta Lecha Kaczynského využil rumunský prezident Traian Basescu kvôli problémom v leteckej doprave územie Slovenska. Podvečer prekročila automobilová kolóna rumunskej hlavy štátu so sprievodom na ceste do miesta poslednej rozlúčky poľského Krakova maďarsko - slovenskú hranicu v Milhosti v okrese Košice – okolie. Na hranici vzácneho hosťa privítal a pozdravil aj košický primátor František Knapík spolu s rumunským veľvyslancom v SR Florinom Voditom.

V priestoroch Historickej radnice na Hlavnej ulici počas piatkovej návštevy Košíc podpísali kondolenčnú listinu aj predseda najpočetnejšieho poslaneckého klubu Európskeho parlamentu – Európskej ľudovej strany Joseph Daul a Anna Záborská, poslankyňa Európskeho parlamentu.