Prejsť na obsah

19. 10. - samospráva organizuje investičnú konferenciu

Samospráva mesta podporuje prílev nových investícií do Košíc a regiónu aj organizáciou prvej medzinárodnej investičnej konferencie mesta „Košice Invest 2009 – Invest in the East". Uskutoční sa vo štvrtok 22. 10. v hoteli Doubletree by Hilton.

Registrácia účastníkov konferencie naďalej prebieha, pričom doteraz sa už prihlásilo približne 120 záujemcov z 10 krajín, z ktorých mnohí zastupujú potenciálnych investorov z viacerých rôznych oblastí.

Na konferencii bude prezentovaný súčasný stav investícií v meste, taktiež budú predstavené lokality vhodné pre investorov, určené v územnom pláne na rozvoj, účastníci ďalej získajú informácie o investičnej stratégii mesta a kraja, o možnostiach podpory investorov zo štrukturálnych fondov, od štátu i samosprávy, o projektoch MS v hokeji 2011, EHMK 2013, aj o konkrétnych úspešných zrealizovaných investíciách v Košiciach.

Presný program i kontakty pre registráciu záujemcov o účasť na konferencii sú zverejnené na www.kosice.sk v sekcii Košice Invest 2009. Mesto pripravilo pre účastníkov konferencie novú publikáciu – tzv. sprievodcu pre investorov v Košiciach.

Spoluorganizátorom tejto mestskej konferencie je Americká obchodná komora na Slovensku, záštitu prevzal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Účastníkom sa prihovorí aj vedúci misie Veľvyslanectva USA na Slovensku Keith Eddins.

Investičná konferencia je jednou z viacerých aktivít, iniciovaných pracovnou skupinou pre investície, zriadenou na magistráte. V rámci ďalších proinvestičných aktivít sa mesto Košice začiatkom októbra prezentovalo na investičnom veľtrhu EXPO REAL v Mníchove, v novembri sa chystá na MAPIC v Cannes a v marci 2010 opäť do Cannes na veľtrh MIPIM. „Nečakáme, kým celosvetová kríza skončí, práve naopak, vnímame to ako výzvu, aby sme súčasné obdobie využili na zlepšovanie podmienok a zintenzívnenie podpory pre nových investorov pre nasledujúce roky, keď kríza doznie. Účelom konferencie je praktický výsledok pre obyvateľov mesta a regiónu v podobe získania konkrétnych investícií a vytvorenia nových pracovných miest," uviedol primátor mesta Košice František Knapík na dnešnej tlačovej konferencii.

Potenciálni investori získajú na konferencii informácie o možnostiach investovania v meste a regióne, rady, ako využiť podporné nástroje, vrátane externého financovania investičných projektov, a o skúsenosti sa podelia reprezentanti spoločností, ktoré už na východnom Slovensku pôsobia. „Naším cieľom je, aby informácie na konferencii ´z prvej ruky´ uľahčili rozhodovanie investorov o realizácii svojho projektu práve v Košiciach. Očakávame účasť viac ako 100 predstaviteľov domácich i zahraničných spoločností," vyjadril sa vedúci referátu styku so zahraničím na magistráte Rastislav Puchala, ktorý prípravu konferencie koordinuje.

Konferencia bude pozostávať z blokov, prvým je prezentácia mesta a regiónu, druhým predstavenie pripravovaných i zrealizovaných projektov. Tie odprezentujú zástupcovia investorov, napríklad T–Systems Slovakia (investície do IT sektora), U. S. Steel Košice (podpora rozvoja vedy, výskumu a inovácií a transfer výsledkov vývoja a inovácií do praxe), Technická univerzita a združenie IT Valley (projekt IT Valley - znalostná ekonomika), VSE - RWE (príklady spoločensky zodpovedného správania), KOSIT (služby a technológie pre životné prostredie), INVA Group (nový priemyselný park v Košiciach), Intersteel, Howe Slovakia, Getrag Ford Transmissions (zahraničné spoločnosti pôsobiace v meste a regióne), či Lugera&Makler (investície a ľudské zdroje). Na konferencii predstavia aj projekty Európske hlavné mesto kultúry 2013 a Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2011.

Hlavný architekt Košíc Martin Drahovský informoval, že v územnom pláne mesta je už dnes pripravených pre investorov okolo 200 hektárov pozemkov na výstavbu zariadení občianskej vybavenosti, napríklad polyfunkčné zóny Ťahanovce – Magnezitárska a Americká trieda, za Hornádom, obvodové centrum Terasa, kasárne Malinovského, Nemocnica I., či VŠA. „V priemyselných parkoch Pereš, Bočiar – Interport, Barca a Šaca je k dispozícii ďalších vyše 600 hektárov. Na približne 200 hektároch v Košiciach možno realizovať bytovú výstavbu, ide napríklad o obytné súbory Ťahanovce IV.-V., Girbeš, Heringeš, alebo Krásna. Tridsať hektárov na Aničke je v územnom pláne určených pre rozvoj rekreačných aktivít," povedal Drahovský.

Podľa riaditeľa magistrátu Mareka Kolárčika, ktorý vedie pracovnú skupinu pre investície, tento rok boli v Košiciach ukončené alebo sa ukončujú viaceré významné investície (okrem iných napríklad aj časť polyfunkčného komplexu Cassovar) v celkovej hodnote približne 80 miliónov eur. „V nasledujúcom období mesto predpokladá realizáciu zhruba desiatich projektov v sume okolo 400 miliónov eur s potenciálom vytvorenia viac ako tisíc nových pracovných miest. Okrem toho má samospráva informácie o príprave ďalších niekoľkých desiatok perspektívnych investícií spolu v objeme vyše pol miliardy eur, ktoré môžu podľa našich odhadov priniesť viac ako 2-tisíc ďalších pracovných pozícií," prezradil Kolárčik.

Podľa údajov Národnej banky Slovenska v roku 2007 smerovali až dve tretiny priamych zahraničných investícií na Slovensku do Bratislavského kraja. Druhý bol práve košický región, avšak s podielom len necelých 9 percent. Taliansky denník Corriere della sera nedávno zaradil Košice medzi top 10 svetových miest budúcnosti, pričom ocenil strategickú polohu a rozvojový potenciál metropoly východného Slovenska. V Košiciach a okolitom regióne už dnes pôsobia investori napríklad z Nemecka, Holandska, Austrálie, USA, Izraela, Španielska, Talianska, Francúzska, Veľkej Británie, Luxemburska, Rakúska, či Ukrajiny.

***************************************************************************


Program konferencie
„Košice Invest 2009 – Invest in the East"
22. október 2009
Košice, Doubletree by Hilton

Úvod, príhovory (09.00 – 09.30)
· Príhovor primátora mesta Košice
· Príhovor výkonného riaditeľa Americkej obchodnej komory v Slovenskej republike

I. Prezentácia mesta Košice (09.30 – 10.30)
· Súčasný stav investícií v meste
· Prezentácia priemyselných zón a území pripravených na príchod investícií

Prestávka (10.30 – 10.45)

II. Prezentácia mesta a regiónu Košice (10.45 – 12.15)
- Investičná stratégia mesta Košice v dlhodobom horizonte v jednotlivých odvetviach:
· priemyselná výroba
· výskum, vývoj, inovácie a informačné technológie
· doprava a logistika
· cestovný ruch a kultúra
· znalostná ekonomika
· ďalšie odvetvia
- Predstavenie možnosti získania štátnej pomoci
- Predstavenie možnosti získania pomoci zo štrukturálnych fondov
- Prezentácia Košického samosprávneho kraja
· Investičná stratégia Košického samosprávneho kraja v strednodobom horizonte
· Regionálne inovačné centrum (RIC) – predstavenie projektu
· Regionálne multifunkčné centrum (RMC) – predstavenie projektu

Obed (12.15 – 13.30)

III. Medzinárodné investičné projekty mesta (13.30 – 14.30)
· Európske hlavné mesto kultúry – Košice
prezentácia projektu
· Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2011
prezentácia projektu

Prestávka (14.30 – 14.45)

IV. Úspešne zrealizované investičné projekty (14.45 – 17.00)
prípadové štúdie
· Investície do IT sektora – Význam investície T-Systems International pre Košice
a východoslovenský región (T – Systems)
· Podpora rozvoja vedy, výsk