Prejsť na obsah

19.4. - sprístupnili pancierový vlak Štefánik

Na železničnej stanici sprístupnili v pondelok 19. apríla 2010 pancierový vlak Štefánik, ktorý bol v čase druhej svetovej vojny, spolu s ďalšími dvomi pancierovými vlakmi zaradený, do bojov v Slovenskom národnom povstaní.

Na slávnostnom otvorení expozície, ktorá je nainštalovaná v sprievodných vozňoch vlaku vystúpili Pavol Paška, predseda Národnej rady Slovenskej republiky, František Knapík, primátor mesta Košice a ďalší hostia. Pavol Paška vo svojom vystúpení zdôraznil jednak historický význam pancierového vlaku, ale najmä projektu, ktorý pripravilo Múzeum Slovenského národného povstania, ktoré nechalo zrekonštruovať jeden z troch povstaleckých pancierových vlakov. „Je veľmi dôležité, že aj týmto spôsobom môžeme dokumentovať významné kapitoly moderných dejín nášho národa a najmladšej generácii ukázať z tejto histórie aj niečo konkrétne. Najpodstatnejšie však je, aby sme nezabúdali na kľúčové okamihy v histórii nášho národa," – povedal primátor Košíc František Knapík.

Hostia si po úvodnom programe spoločne prezreli zrekonštruované pancierové vozne a expozíciu, zameranú na históriu pancierových vlakov, umiestnenú v sprievodných vagónoch vlakovej súpravy. Pancierový vlak Štefánik bude v Košiciach prístupný verejnosti až do 25. apríla 2010.