Prejsť na obsah

2.9. - primátor mesta otvoril nový školský rok

Primátor mesta Košice František Knapík dnes slávnostne otvoril v ZŠ Ľudmily Podjavorinskej v mestskej časti Luník IX nový školský rok 2009/2010. ZŠ Ľ. Podjavorinská je počtom žiakov 1164 najväčšou ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice a po dnešnom dni aj školou s najvyšším počtom prvákov. „ Presné údaje je možné uviesť až 15. septembra, keďže do tohto termínu sú školy povinné predložiť presné štatistické výkazy. Najvyšší počet zapísaných prvákov 126 v riadnom termíne mala ZŠ na Námestí L. Novomského 2. Po dnešnom dni je to zatiaľ ZŠ Ľ. Podajavorinskej," uviedla vedúca Oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice Helena Jeníková.

V priebehu týždňa prišli rodičia prvákov, ktorí sa prisťahovali v posledných dvoch mesiacoch na sídlisko, zapísať do tejto školy asi 100 prváčikov. „Dnes ráno k nim pribudlo ďalší oneskorenci. Zatiaľ máme otvorených 11 tried prvákov s abecedným označením od A po I, v ktorých sa bude vzdelávať približne 300 žiakov. V porovnaní s minulým rokom je to o 84 prvákov viac," spresnila riaditeľka ZŠ Viera Šotterová.

Špecifikom tejto školy podľa slov primátora mesta košice Františka Knapíka okrem početnosti tried v nižších ročníkoch je aj fakt, že v nej prevažujú deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. „Dynamická mladá populácia sa tu ukazuje ako veľmi silná. Škola má aj osobitný systém a režim, ktorý je potrebné dodržiavať a prihliadať pritom na mentalitu týchto detí. Mesto Košice pomáha škole pri kapacitnom vybavení a materiálno-technickom zabezpečení, ale aj podporou pri mimoškolských aktivitách," povedal primátor počas slávnostného otvorenia školského roka. Motivovať žiakov k dosiahnutiu čo najlepších výsledkov sa rozhodol primátor mesta Košice František Knapík aj ocenením ôsmich žiakov, ktorí uplynulý školský rok prospeli vyznamenaním. „ Bol by som rád, ak by sme na konci tohto školského roka vás mohli oceniť aspoň o osem viac. Spoločne si dajme za cieľ, že na konci školského roka budete vyznamenaní aspoň dvadsiati. Verím, že so snahou získať čo najviac vedomostí prechádzate bránu vašej školy najmä vy prváčikovia. Vašim pani učiteľkám prajem veľa trpezlivosti pri odovzdaní vedomostí a vám, aby sa škola pre vás stala druhým domovom, aby ste si tu našli nové kamarátstva," dodal primátor Košíc.

Trápia ich chýbajúce učebnice
Základná škola Ľ. Podjavorinskej má troch asistentov učiteľa, ktorí pomáhajú žiakom plniť školskú dochádzku a zvládať predpísané učivo. „Škola je materiálne veľmi dobre vybavená a rodinám v hmotnej núdzi pomáha štát. Deti dostávajú na začiatku školského roka zadarmo učebné pomôcky a len symbolickou sumou, 0,07 eura pre prvý a 0,13 eura pre druhý stupeň, (2-3 SK) si priplácajú na stravu v školskej jedálni. Trápi nás však, že nám chýbajú učebnice a pracovné zošity. Šiesty ročník napríklad doteraz nedostal žiadne. Pre tieto deti je to veľký hendikep," uviedla riaditeľka ZŠ Viera Šotterová. Problémy s učebnicami majú aj ostané ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. „ Napriek tomu, že dnes sa začína nový školský rok, učebnice podľa slov našich riaditeľov ZŠ chýbajú v prvých, druhých, piatych a šiestych ročníkoch. Teda v tých, ktorých sa dotýka školská reforma. Hoci bola spustená už vlani v septembri, nové učivo sa zo zastaraných učebných textov učili žiaci už počas uplynulého školského roka," doplnila Helena Jeníková vedúca oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice.

Po 30 rokoch v nových priestoroch
Slávnostným prestrihnutím pásky otvoril primátor mesta Košice nový školský rok v MŠ na Budanovej ulici v MČ Kavečany. „MŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta bola prevádzkovaná už niekoľko rokov v kapacitne a priestorovo nevyhovujúcich priestoroch. Presne po tridsiatich rokoch od zriadenia MŠ dostávajú naše deti po presídlení do novej zrekonštruovanej budovy k začiatku nového školského roka nádherný darček," uviedla počas slávnostného príhovoru pani riaditeľka meno Dana Dragonová. Budova, do ktorej sa presídlila MŠ prešla za posledné dva roky generálnou rekonštrukciou. „ Počas takmer dvoch rokov sme opravili okrem iného elektrické rozvody, vodovod a plynovod. Mesto na rekonštrukčné práce prebiehajúce na tejto škole vyčlenilo z mestského rozpočtu sumu vo výške 423 222 eur (viac ako 12 miliónov SK)," spresnil Milan Stramba z referátu ekonomiky škôl a školských zariadení. Aby priestory slúžili na úžitok čo najdlhší čas malým Kavečancom slávnostné otvorenie MŠ bolo spojené aj s posviackou budovy. „ Vám milé deti prajem, aby ste sa v týchto priestoroch cítili čo najlepšie a pani učiteľkám a miestnej samospráve, aby sa v nich vystriedali ešte aspoň dve generácie," povedal v tejto súvislosti primátor mesta Košice František Knapík.