Prejsť na obsah

21.1. - Mesto Košice si pripomenulo 65. výročie oslobodenia

V utorok 19. januára 2010 si mesto Košice pripomenulo 65. výročie oslobodenia. Na pietnom akte kladenia vencov k pamätníku Sovietskej armády na Námestí osloboditeľov sa zúčastnili účastníci odboja a veteráni II. svetovej vojny, primátor mesta Košice, predstavitelia samosprávy mesta, štátnej správy, Košického samosprávneho kraja, ministerstva obrany SR, vojenské delegácie z Ukrajiny, Ruska a Maďarska, zástupcovia PZ SR a mestskej polície a starostovia mestských častí.

Súčasťou programu osláv bolo aj slávnostné udelenie pamätnej medialy ministra obrany Slovenskej republiky Za účasť v boji proti fašizmu a za oslobodenie vlasti 124 priamym účastníkom odboja a veteránom II. svetovej vojny. (Zoznam vyznamenaných je súčasťou rozkazu ministra obrany SR, ktorý sa nachádza vpravo hore na tejto stránke.)


Košice oslobodili pred 65 rokmi vojská 4. ukrajinského frontu

Podľa historických zdrojov oslobodeniu Košíc predchádzalo vyčíňanie maďarskej fašistickej Strany šípových krížov (Nyilaskeresztes párt), tzv. nyilasiovcov. Bolo vyhlásené stanné právo, obyvatelia boli vyzývaní na mobilizáciu. Spustili sa deštrukčné práce, odvážalo sa zariadenie priemyselných podnikov a elektrárne, dokonca aj električky mestskej dopravy. Od 5. do 17. januára 1945 sa uskutočnilo niekoľko verejných popráv. Do oslobodenia Košíc nyilasiovci popravili okolo 530 ľudí a vyše 1200 odvliekli do koncentračných táborov smrti. Len máloktorí sa dožili konca vojny.

Keďže Sovietska armáda stála 12. januára už iba 20 kilometrov od Košíc, začali Nemci a nyilasiovci húfne odchádzať z mesta. Do polnoci 18. januára 1945 opustila Košice bez boja celá nemecká armáda.

Vojská 4. ukrajinského frontu pod velením generála Ivana Jefimoviča Petrova vstúpili do Košíc 19. januára 1945. Medzi piatou a šiestou hodinou ráno prišli do mesta od juhovýchodu jednotky 318. novorossijskej horskej streleckej divízie a takmer súčasne s nimi od juhu aj jednotky 237. pirjatinskej streleckej divízie. Nenarazili na žiadny vojenský odpor.

Už pár hodín po príchode Červenej armády bol vytvorený Revolučný československý národný výbor, pripravený prevziať civilnú správu mesta. 20. januára 1945 Dočasná maďarská národná vláda anulovala Viedenské arbitráže, na základe čoho sa Košice opäť stali súčasťou Československa. Civilné predstavenstvo mesta pod názvom Správna komisia mesta Košíc bolo vytvorené 23. januára. Od 30. januára začala z Košíc politicky riadiť oslobodené územie Slovenská národná rada (SNR): zrušila staré bezpečnostné orgány, políciu i žandárstvo a zriadila Verejnú bezpečnosť, začala budovať správny aparát.

Oslobodenie Košíc malo aj svoje tienisté stránky. Ruská NKVD hľadala špiónov, vojnových zločincov a kolaborantov. Spolupracovala so Správnou komisiou mesta Košíc, ktorá vydala vyhlášku, aby sa všetci muži hlásili v Tyršovej záhrade Sokola. Podľa pamätníkov NKVD poslalo stovky civilov ako vojenských zajatcov do pracovných lágrov v ZSSR, niektorých z nich až na Sibír. Tí nemnohí, ktorí sa vrátili späť, mali podlomené zdravie a celoživotnú spomienku na neznesiteľné podmienky v pracovných táboroch.

Košice oslobodzovali aj dvaja muži, ktorých mená sú spojené s novodobou históriou Sovietskeho zväzu. Prvým bol Leonid Brežnev, vtedy hlavný politruk 18. armády, ktorý priniesol do mesta rozhodnutie sovietskej a maďarskej vlády o zrušení Viedenskej arbitráže. Druhým bol Sergej Gorbačov, otec neskoršieho iniciátora perestrojky Michaila, ako vojak 18. armády bol zranený počas ťažkých prístupových bojov ku Košiciam.

Zdroj: Ministerstvo obrany SR
           TASR

Prílohy

1. DOC 92 KB rozkaz ministra obrany o udelení pamätných medailí