Prejsť na obsah

25.6. - primátor Košíc podporil OZ Pomocná ruka

Primátor Košíc František Knapík prijal v piatok 25. júna 2010 pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti drogovej závislosti a nezákonnému obchodovaniu s drogami, ktorým je 26. jún 2010, štatutárnu zástupkyňu Občianskeho združenia Pomocná ruka Zuzanu Pachovú, Predstaviteľka OZ informovala primátora mesta o činnosti ich organizácie, o práci zamestnancov i dobrovoľníkov a o situácii v tejto oblasti v Košiciach z pohľadu OZ Pomocná ruka: „Naša organizácia pôsobí v Košiciach už osem rokov. Za toto obdobie sa situácia vyvíjala rozlične, boli obdobia, v ktorých bola komunikácia s našimi klientami veľmi otvorená, vtedy je ich počet väčší a aj stupeň ich ochrany je vyšší. Zažili sme však aj obdobia, keď naši klienti prichádzali menej často a informácie, ktoré sme dostávali, hovorili o tom, že sa správajú oveľa rizikovejšie." OZ Pomocná ruka pracuje na princípe Harm Reduction – redukcia poškodenia a vo svojej práci sa sústreďuje na osoby závislé na omamných látkach a osoby aktívne v sexbiznise.

Primátor Košíc sa pracovníkom a dobrovoľníkom z organizácie Pomocná ruka poďakoval za doterajšiu činnosť: „Vaša práca je hodná obdivu, veľmi si vážim, že sa Občianske združenie Pomocná ruka venuje práci v tejto mimoriadne náročnej oblasti, cením si najmä verejno-prospešný dosah Vašej činnosti." Na záver krátkeho stretnutia František Knapík odovzdal Zuzane Pachovej darovací list, ktorým venuje za symbolické 1 euro organizácii starší počítač z majetku mesta. Počítač bude organizácii fyzicky odovzdaný v najbližších dňoch.

Občianske združenie Pomocná ruka

OZ Pomocná ruka sídli na Skladnej ulici č.2 v Košiciach a pôsobí preventívne v oblasti drogovej problematiky prostredníctvom špecializovaného sociálneho poradenstva a podieľa sa na skvalitňovaní života ľudí z ohrozených komunít. Vo svojej činnosti vychádza z toho, že obmedzenie šírenia krvou prenosných chorôb a zníženie počtu predávkovaní v spoločnosti je naliehavejšou úlohou a dosiahnuteľnejším cieľom, ako úplné zastavenie užívania nelegálnych drog. Svojim klientom predovšetkým sprostredkúvajú čisté injekčné ihly a striekačky a poskytujú antikoncepčné prostriedky minimalizujúce riziko prenosu pohlavných chorôb. OZ zároveň poskytuje špecializované sociálne poradenstvo a sprostredkováva kontakt užívateľom drog s odbornými inštitúciami.

Hlavným projektom OZ Pomocná ruka je Projekt Čistá ihla, ktorý prebieha kontinuálne od roku 2002. Od roku 2006 sa projekt Čistá ihla rozšíril o terénnu sociálnu prácu a od roku 2007 o novú cieľovú skupinu - osoby pracujúce v sex-biznise. Projekt funguje prostredníctvom terénnej sociálnej práce a stacionárneho výmenného miesta, kde sa realizuje program výmeny ihiel a striekačiek.
Terénna sociálna práca - Pravidelne dvakrát do týždňa pôsobí dvojica terénnych pracovníkov na presne vymedzených miestach a vo vymedzených časoch - Miesta a časy terénov: Utorok a piatok - Okolie hlavnej železničnej stanice 19.00 – 21.00 hod. (OKRUH: chodník k Pošte 2 – park – železničná stanica)
Stacionárne výmenné miesto (výdajňa) - Dvakrát v týždni pôsobia terénni pracovníci aj v stacionárnom výmennom mieste, cez okno ambulancie CPLDZ (Centrum pre liečbu drogových závislostí, Skladná 2, 040 01 Košice) v presne vymedzených časoch. Miesto a časy stacionáru: Okno ambulancie na budove CPLDZ16.30 – 19.00 hod.

Medzinárodný deň boja proti drogovej závislosti a nezákonnému obchodovaniu s drogami, ktorým je 26. jún, vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN na pripomenutie cieľa, ktorý členské štáty prijali v tento deň v roku 1987 – vytvoriť medzinárodné spoločenstvo bez drogových závislostí.

Slovenská republika prijala Národný program boja proti drogám aj ako aktívnu politiku štátu v súlade s medzinárodnými dohovormi OSN. Cieľom tohto programu je znižovať dopyt a ponuku a zvyšovať informovanosť obyvateľstva o rizikách. Na programe sa podieľajú príslušné štátne orgány a inštitúcie. Cez Slovensko, ako krajinu v srdci Európy, prechádza viacero tranzitných drogových obchodných trás a viaceré sa tu aj končia. Drogová problematika je problém prekračujúci hranice krajín aj kontinentov a vedie k výrazným medicínskym, sociologickým aj ekonomickým dôsledkom, pre ktoré neexistuje univerzálne riešenie. Jedinou možnosťou je poskytovať širokej verejnosti čo najpravdivejšie informácie o márnom hľadaní "chemického raja", ktoré v rámci besied v súlade s Národným programom boja proti drogám zabezpečuje aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva.