Prejsť na obsah

25.9. - Východoslovenská energetika oslavuje 80. výročie

Pri príležitosti 80. výročia založenia účastinnej spoločnosti Východoslovenské elektrárne v roku 1929, ktorá bola predchodkyňou dnešnej Východslovenskej energetiky a.s. Košice prijal primátor mesta Košice František Knapík predstaviteľov spoločnosti RWE A.G. z Nemecka a Východslovenskej energetiky a.s. Košice. Nemeckú spoločnosť RWE, ktorá sa stala vlastníkom 49% podielu VSE v roku 2003, zastupoval predseda predstavenstva Jürgen Grossmann, VSE reprezentoval na stretnutí predseda predstavenstva Norbert Schürmann.

„Východoslovenská energetika a.s. je dnes jedným z najstabilnejších zamestnávateľov v meste i regióne, podnikateľským subjektom so spoľahlivými službami a vysokým kreditom. Nový manažment buduje dobré partnerské vzťahy s mestom. Spolupráca mesta Košice a VSE v oblasti rozvoja mesta a zásobovania elektrinou je mimoriadne konštruktívna na všetkých úrovniach. Aspoň krátko chcem zdôrazniť profesionálny a naozaj spoľahlivý prístup manažmentu i pracovníkov RWE/VSE k spolupráci v období plynovej krízy na začiatku tohto roka," povedal v príhovore primátor Košíc František Knapík. Pripomenul tiež, že VSE podporuje viaceré celospoločenské aktivity, napr. Centrum Dorka, ale aj športové podujatia - VSE City Run, Košice Open či Školskú športovú ligu. Primátor mesta ocenil aj veľmo dobrú spoluprácu VSE s Technickou univerzitou v Košiciach, ktorej rektor prof. Anton Čižmár sa tiež zúčastnil na slávnostnom prijatí. Vzhľadom na to, že spoločnosť RWE je jedným z hlavných partnerov projektu EHMK 2010 v nemeckom meste Essen, hovorilo sa aj možnostiach spolupráce na košickom projekte Košice Interface 2013.

Predseda predstavenstva RWE Jürgen Grossmann vyjadril spokojnosť z dobrej spolupráce VSE s mestom i Technickou univerzitou, hovoril aj o plánoch rozvoja VSE v Košiciach a v regióne a na znak rozvíjania dobrých vzťahov ponúkol na nasledujúcich 10 rokov štipendium pre 10 študentov technických disciplín TU. Vo svojom vystúpení prisľúbil spoluprácu aj v rámci projektu Košice Interface 2013.

Na záver krátko vystúpil rektor Technickej univerzity v Košiciach prof. Anton Čižmár, ktorý stručne informoval prítomných hostí o najdôležitejších projektoch v rámci spolupráce VSE a TU KE a vyzdvihol vybudovanie špičkového laboratória PLC (Power Light Centre). Ocenil tiež nečakanú veľkorysú ponuku štipendií od J. Grossmanna.

Stretnutie sa skončilo zaznamenaním významého výročia a podpisom predstaviteľa RWE a.g. do kroniky mesta.