Prejsť na obsah

27.8. - Výstavba rýchlostnej cesty R4 zahájená

V priemyselnom parku Kechnec v piatok 27. augusta poklepali základný kameň stavby Rýchlostná cesta R4 Košice- Milhosť. Na slávnostnom otvorení stavby sa zúčastnila predsedníčka vlády SR IvetaRadičová, 1. podpredseda vlády a minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Ján Figeľ, primátor mesta Košice František Knapík, primátor mesta Miškovec Sandor Káli a ďalší hostia.
„Teším sa na stretnutie o tridsať mesiacov. Verím, že vtedy budeme strihať pásku na hotovej stavbe medzinárodného významu," – povedala v úvode premiérka Iveta Radičová.
Nová vláda nezačína v Bratislave, ale na východnom Slovensku, kde smeruje aj prvá veľká investícia. „Nebudeme sústreďovať verejné financie v Bratislave a na západnom Slovensku, nebudeme najväčšie investície orientovať tam, kde nie sú tak potrebné ani zďaleka, ako v regiónoch na východe, na juhu a na severe Slovenskej republiky. Sústredíme ich do regiónov, kde je nutné budovať verejnú infraštruktúru, vytvárať pracovné miesta, zatraktívniť podnikateľské prostredie," zdôraznila Radičová.
Prvý podpredseda vlády a minister dopravy SR Ján Figeľ uviedol, že stavba bude financovaná cez kontrakt medzi Národnou diaľničnou spoločnosťou a a.s. Skanska SK. Zmluvný kontrakt za vyše 77 miliónoveur bez DPH bude krytý sčasti po odsúhlasení aj z eurofondov - Operačného programu Doprava a štátnych prostriedkov. Vyše 14-kilometrový úsek prechádza územím Mestskej časti Šebastovce, katastrami obcí  Valaliky, Haniska, Sokoľany, Seňa, Kechnec, Perín do obce Milhosť. Na začiatku je napojený v križovatke Košice - juh na existujúcu komunikačnú sieť tvorenú cestou I/68 južne od Košíc a výhľadovým napojením rýchlostnej cesty R2 v tejto križovatke.
Pre mesto Košice je investičný cestný projekt veľmi významný. Primátor mesta Košice František Knapík sa poďakoval za veľkú pozornosť venovanú tomuto dôležitému dielu. „Prvou dláždenou cestou v Európe bola pravdepodobne 600 kilometrov dlhá Via Apia. Môžeme ju miestami medzi Rímom a Brindisi obdivovať aj po dva a pol tisíc rokoch. Cesta, ktorú dnes odovzdávame do výstavby, síce nemá taký zvukomalebný názov, no aj tak chcem popriať našej „er-štvorke" rovnako úspešnú budúcu históriu. Aby vždy spájala múdrych ľudí i múdre krajiny. A aby každý, kto na ňu vyrazí, bezpečne došiel do cieľa," – ukončil primátor Košíc.