Prejsť na obsah

28.4.- Príhovor primátora k hokejistom majstrovského HC Košice

Zlatí naši majstri, milí Košičania, priatelia športu i mesta!
Za mojou rodnou obcou tečie rieka Poprad a v časoch mojej mladosti táto rieka dosť často zamŕzala. Vtedy sme tam s hokejkami zbitými z preglejky naháňali po ľade kus škváry namiesto puku a snívali spoločne o tom, že raz budeme majstri.
Ten chlapčenský sen sa mi síce nikdy nesplnil, ale život ma odmenil inak a myslím, že oveľa krajšie. Mám česť byť primátorom krásneho mesta, ktorého skvelí hokejisti ozajstnými majstrami naozaj sú! A aby si nik nemyslel, že sa tak stalo náhodou, tak sú tými majstrami už druhý krát za sebou! Dovoľte mi preto v tejto chvíli tak chlapčensky úprimne, ako keď sme na tom Poprade dali gól, zvolať – huráá!! Tri krát vám hurá - lebo vy ste presnívali sen mnohých nás, bývalých chlapcov, do tej krásnej majstrovskej podoby. Ďakujem vám teda za nás, čo sme už chlapcami boli, ale ďakujem vám ešte viac za tých, ktorí tými chlapcami práve sú. Lebo my dospelí nemôžeme pre naše deti urobiť viac ako to, že sme im vzormi, samozrejme dobrými vzormi! A kto by mohol pochybovať o tom, že víťazní hokejoví majstri môžu byť inými ako vynikajúcimi, príťažlivými a veľmi pôsobivými vzormi.
Moja obrovská vďačnosť a som presvedčený, že aj vďačnosť všetkých Košičanov má však aj iný ako športový a výchovný rozmer. Je to totiž tá najlepšia reprezentácia nášho mesta. Úspešní športovci sa môže smelo prirovnať k úspešným diplomatom, ktorí otvárajú dvere hospodárskej, kultúrnej a tým všeľudskej prosperite. Áno, až v takýchto širokých súvislostiach vnímam váš úspech a som presvedčený, že sa nemýlim, keď vás označím za vynikajúcich športových diplomatov nášho mesta. Naše mesto si váš úspech zaslúži a vy si rovnako zasluhujete našu vďačnosť.
Košice budú o dva roky mäkkou európskej kultúry. O dva roky sa bude hrať finále, ale prvé zápasy o kultúrnu a kultivovanú tvár nášho mesta sa hrajú už dnes. K tejto kultivovanosti určite patrí aj športový duch obyvateľov. To, že naša steel aréna disponuje svetovými parametrami športovej architektúry, to vieme už dávnejšie. Som však hrdý aj na to, že naša aréna má nádej disponovať aj svetovými parametrami športovej kultivovanosti. My Košičania túto schopnosť máme a ja vám za jej čo najširšie uplatňovanie ďakujem.
Už to tak býva, že úspech patrí všetkým a k neúspechu sa hlási len málokto. Veľmi si želám, aby sme si túto krásnu chvíľu zapamätali a spomenuli si na ňu aj vtedy, keď sa nám možno nebude tak skvele dariť ako dnes, lebo aj neúspech patrí k životu. Najlepším liekom na akékoľvek ťažkosti je viera vo vlastné sily a v schopnosť prekonávať prekážky. Vy hokejisti ste nám to predviedli priam učebnicovo a za to vám ďakujem zo všetkého najviac. Od dnes budeme váš úspech nazývať našim úspechom a vás prosím, aby ste naše mesto, nech vás už život zaveje v budúcnosti kdekoľvek, nazývali vždy vaším mestom!!
Ďakujem vám!
Nech žijú naši majstri!!!