Prejsť na obsah

29.6. - rozdelili trofeje za Školskú športovú ligu

Deň pred odovzdaním vysvedčení v pondelok 29. júna 2009 zorganizovalo oddelenie školstva Magistrátu mesta Košice slávnostné vyhodnotenie Školskej športovej ligy za rok 2008/09. Na atletickom štadióne Slávia TU na Watsonovej ulici v Košiciach sa okrem množstva žiakov a ich pedagógov zišli primátor mesta Košice František Knapík, generálny riaditeľ VSE a.s. Norbert Schürman a viceprezident pre riadenie externých služieb a vzťahov U.S. Steel Košice s.r.o. Miroslav Kiraľvarga, ktorí spolu s olympioničkami sestrami Velďákovými a ďalšími športovými funkcionármi mesta postupne odovzdali ocenenia víťazom v jednotlivých športových disciplínach.

Tento ročník školskej športovej ligy bol po vlaňajšom premiérovom druhým v poradí. V tomto školskom roku sa do športovej ligy zapojilo až 3 400 detí z vyše 40 škôl v Košiciach, z mestských, súkromných i cirkevných základných škôl, ale aj z nižších ročníkov osemročných gymnázií. Pre porovnanie, prvého ročníka sa zúčastnilo okolo 1 200 detí z približne 20 škôl, takže záujem o košickú školskú športovú ligu a jej popularita výrazne vzrástli.

Kým v prvom ročníku sa liga začínala v štyroch športových disciplínach - atletika, plávanie, futbal a basketbal, v tomto roku to už bolo 11 športových disciplín - atletika, basketbal, badminton, bowling, inline korčuľovanie, floorbal, futbal, stolný tenis, športová streľba a volejbal. Športové podujatia a turnaje prebiehali každý týždeň, hracími dňami boli pondelok až piatok, každý deň sa hral iný šport, pretekalo a hralo sa popoludní po 15. hodine. Mesto Košice vyčlenilo na projekt Školskej športovej li gy33 tisíc eur, ďalších 40-tisíc eur poskytli partneri projektu, konkrétne úrad vlády sumu 10-tisíc eur, VS Energetika 20-tisíc eur a U.S. Steel Košice 10-tisíc eur.

„Školská športová liga propaguje šport na školách a počas celého školského roka poskytuje nové príležitosti pre bezplatné pravidelné športovanie neorganizovanej mládeže pod vedením odborníkov z radov učiteľov či trénerov. Dôležité je, že ponúka bezplatné možnosti športovania pre všetkých, teda aj pre deti zo sociálne slabších rodín, medzi ktorými sa tiež môžu skrývať neobjavené talenty," povedal po skončení slávnostného odovzdávania ocenení primátor Košíc František Knapík. Podľa slov garanta projektu Ivana Šuleka z referátu športu MMK oslovila ŠŠL aj rodičov a potenciálnych vedúcich družstiev, či funkcionárov. „Takéto ligy sú v iných krajinách Európy bežnou praxou a zvyčajne sa tam nájdu aj talenty. Našou snahou je dostať deti do telocvične, aby sa zbavili strachu zo športu, našli si k nemu pozitívny vzťah, udržiavali si kondíciu a strávili pritom príjemný čas s rovesníkmi," uviedol Ivan Šulek. Dlhodobým cieľom projektu je vytvorenie jednotného systému súťaží a líg v Košiciach na základných, stredných a vysokých školách po vzore vyspelých štátov Európskej únie.

Som rád, že sa Oddelenie školstva aj v tomto roku pustilo do realizácie akcie, ktorá mladú generáciu vychováva prostredníctvom športu k zodpovednosti, zdatnosti a ctižiadostivosti. Veľmi si cením aj prístup a podporu našich partnerov v tomto projekte - Východoslovenskej energetiky a.s. Košice, U. S. Steel Košice a Úradu vlády SR. Aj vďaka ich pomoci sme možnosť športovať mohli ponúknuť aj deťom zo sociálne slabších rodín. Rodičia boli odbremenení od akýchkoľvek príspevkov, ktoré sú v ostatných kluboch," povedal v tejto súvislosti primátor mesta Košice František Knapík.

Úplnú výsledkovú listinu nájdete vpravo hore na tejto stránke.