Prejsť na obsah

3. 10. - primátor ocenil maratónsku legendu

Primátor mesta Košice František Knapík v sobotu, v predvečer konania 86. ročníka Medzinárodného maratónu mieru, v Historickej radnici slávnostne prijal účastníkov, organizátorov, partnerov a podporovateľov MMM a odovzdal Plaketu primátora mesta svetovej maratónskej legende, nemeckému bežcovi Waldemarovi Cierpinskemu.

„Špeciálne by som rád privítal a ocenil, že pozvanie do Košíc prijala maratónska legenda, dvojnásobný olympijský víťaz z Montrealu v roku 1976 a z Moskvy v roku 1980 a podľa odborníkov druhý najlepší maratónec 20. storočia - pán Waldemar Cierpinski," adresoval v príhovore primátor vzácnemu hosťovi.

„My, Košičania, pána Waldemara Cierpinskeho veľmi dobre poznáme, keďže svoju maratónsku kariéru v roku 1974 začal práve na košickom maratóne a o 11 rokov neskôr ju ukončil opäť v Košiciach. Dodnes nás tešia jeho slová spred 24 rokov, keď sa po svojom poslednom košickom maratóne v roku 1985 vyjadril, že bez jeho košického štartu v roku 1974 by nebolo olympijských víťazstiev v Montreale a Moskve. Dovolím si povedať, že aj vďaka takým veľkým osobnostiam a maratónskym legendám, ako je Waldemar Cierpinski, sa i košický maratón stal legendou a vzácnym podujatím, ktorým každoročne žije celé mesto. A je vzácne, že tento 86. ročník sa nesie v znamení práve takej významnej osobnosti. Vážený pán Waldemar Cierpinski pri príležitosti 86. ročníka Medzinárodného maratónu mieru, za prínos dvojnásobného olympijského víťaza k vysokej kvalite a histórii maratónskeho podujatia v meste Košice, udeľujem Vám Plaketu primátora mesta Košice," uviedol František Knapík pred slávnostným aktom odovzdania plakety.

„Som veľmi dojatý, je to pre mňa veľká česť, srdečne ďakujem," reagoval dnes už 59-ročný Waldemar Cierpinski. „Je to pre mňa veľmi dojímavé, prísť sem, kde som začínal svoju kariéru. Rád sa sem vrátim aj so svojimi bežcami, ktorých trénujem," povedal Waldemar Cierpinski pred svojím podpisom do Kroniky mesta. Nedeľňajšia juniorská štafeta 42x1 km, ako sprievodné podujatie MMM, niesla jeho meno a posledný úsek v nej bežal aj sám Cierpinski.

„Aj ja sám svojou aktívnou účasťou chcem vyjadriť moju osobnú poctu pánovi Waldemarovi Cierpinskému i maratónu. Maratónu - ako ho raz už nazvali básnici - ´tomuto krásnemu krutému a nekonečnému behu´, ktorý je v tento deň každému účastníkovi jeho fyzickým i duchovným zrkadlom. Tiež som podľahol kúzlu maratónu a zajtra ma čaká 12-kilometrový úsek v štafete s hudobnou skupinou No Name," prezradil v Historickej radnici v sobotu večer primátor.

Na to prezident Maratónskeho klubu Štefan Daňo a riaditeľ MMM Branislav Koniar prekvapujúco vytiahli špeciálne štartové číslo s menom Františka Knapíka a rovno už aj maratónsku medailu, ktorú dostal primátor ako prvý z rekordných cca 5-tisíc účastníkov 86. ročníka MMM ešte 16 hodín pred samotným štartom. „Ďakujem za milé prekvapenie. Tak to už aby som sa na zajtra naozaj poriadne pripravil. Všetkých ešte raz srdečne vítam v Košiciach, želám Vám príjemný pobyt a zajtra krásny športový zážitok," uzavrel sobotňajšiu slávnosť primátor mesta Košice František Knapík.

Pri odovzdávaní plakety Cierpinskemu bola medzi hosťami aj predsedníčka Slovenského atletického zväzu, podpredsedníčka Slovenského olympijského výboru a bývalá úspešná československá olympionička v skoku do výšky Mária Mračnová. Mala sa tak možnosť stretnúť s Cierpinskim po 33 rokoch od olympijských hier z roku 1976 v Montreale.


Viac informácií o 86. ročníku MMM nájdete na http://kosicemarathon.com/sk/index.php.

Fotografie zo slávnostného prijatia a odovzdania plakety v Historickej radnici sú zverejnené na http://www.kosice.sk/article.php?id=6249.