Prejsť na obsah

3.6.- Príhovor primátora počas konferencie Košice na mape turizmu

Vaša Excelencia, pán veľvyslanec!
Vážení zahraniční i domáci hostia!
Milí občania Košíc!
Dámy a páni!
Už kedysi, ako študent lesníctva, som sa musel zmieriť s jednou vecou. Že naše malé Slovensko má príliš veľa vrcholov na to, aby som mohol vystúpiť na každý z nich. Napriek tomu som sa nevzdal a už desaťročia vystupujem rád na všetky kopce i kopčeky, tie známe i tie bezmenné. A asi to má význam, lebo pri takýchto výstupoch som často nevnímal len krásu krajiny, ale aj čosi, čo sa nedá vidieť očami, ale skôr srdcom.
Vnímal som aj rozpor, ktorý ma kedysi dosť mrzel. Často sme sa na Slovensku tvárili, že všetky prírodné, kultúrne a historické pozoruhodnosti sú nakopené len v centrálnych horstvách Slovenska, v jeho banských mestách, či v Bratislave... Poznajúc hodnoty východného Slovenska a osobitne Košíc, som to vtedy považoval za nespravodlivosť. Dnes už viem, že som bol trocha netrpezlivý a všetko má svoj čas. Viem, že naše mesto i kraj, ktorému Košice otvárajú bránu, bol zdravo spiacou krásavicou, ktorá potrebovala dozrieť a vyčkať svojho princa...
Myslím, že jedným z bozkov, ktoré dokážu našu košickú krásavicu oživiť, sa udial práve predvčerom, keď sme s úspechom založili Organizáciu destinačného manažmentu Košice – turizmus. Je to organizácia, ktorá ma zmysluplne spojiť všetkých, ktorí vedia, chcú a majú čo ponúknuť hosťom z domu i zo sveta. Som presvedčený, že tento krok predznamenáva nový rozmer v objavovaní sveta Košíc a ich okolia. Nesmieme v ňom však hľadať honbu za počtom návštevníkov, ale snahu pravdivo ukázať prívetivú tvár nášho kraja i každého z nás, ktorí tu žijeme. Ak dokážeme aj vďaka vzniknutej organizácii spojiť dedičstvo histórie a dary prírody s prirodzenou pohostinnosťou, potom sa staneme miestom, kde nebude chodiť svet jednorazovo na skusy, ale kde sa bude každý vracať pre radosť a krásu. Ďakujem aj z tohto miesta všetkým, už menovaným i nemenovaným, ktorí sa o vznik košického klastra pričinili a rád potvrdzujem čestný záväzok mesta, že týmto krokom nič nekončí, ale všetko sa len zmysluplne začína.
Samozrejme, krokov, ktoré musíme v Košiciach vykonať pre získanie návštevníckej pozornosti je viac, nielen založenie potrebnej organizácie. Som preto rád, že medzi nami môžeme privítať ctených zahraničných hostí, ktorí majú v tejto oblasti veľa užitočných skúseností. Skúseností, ktoré nám možno ešte chýbajú a za ktorých partnerské prepožičanie sme vám vopred vďační. Vážime si vašu pomoc a radi ju zmysluplne využijeme.
Naše mesto bude v roku 2013 európskym hlavným mestom kultúry. Tento titul sme si presvedčivo vybojovali originálnym projektom, ktorý teraz realizujeme. Náš projekt má veľa cieľov, ja spomeniem ten, ktorý považujem za jeden z najdôležitejších. Tým cieľom je prebudenie hrdosti našich ľudí na naše mesto a rovnako aj prebudenie tvorivého potenciálu v nich. V ľuďoch, ktorí tu žijú, ale i v tých, ktorí k nám ešte len - aj vďaka úspešnému projektu - prídu. Obklopuje nás tu veľa inšpirácie a my chceme aby sme ju precítili zreteľnejšie ako doteraz. Určite k tomu prispeje aj dnešná konferencia s pekným názvom Košice na mape turizmu. Ak sa postavíme do stredu mapy košického turizmu a symbolicky vystúpime na košickú rozhľadňu, vzhliadneme veľa inšpiratívnych bodov hodných poznania.
Dovidíme nielen na centrum mesta, ktorým od víťaznej bitky na rozhanovskom poli prešla európska história, ale aj jedinečné kasárne, ktoré sú namiesto zbraní dnes nabité tvorivosťou obdivuhodných ľudí. Dovidíme aj na slovenské Mykény, ba pri dobrom zraku aj na tokajské pivnice so vzácnou plesňou, či dubnické bane s najväčším opálom sveta. Takýchto príkladov je možné vymenovať desiatky, nie všetky sú však na mape košického turizmu dostatočne vyznačené. Sú to miesta, ktoré majú nepochybne svojho ducha i svoj príbeh a ľudia milujú práve takého miesta, musia sa však o nich dozvedieť. Ako to urobiť čo najlepšie, to je aj jedným z cieľov tejto konferencie, na ktorej vás srdečne vítam.
Košice sú pripravené pozorne vám načúvať a učiť sa ako svoju nevšednú krásu ponúknuť každému, kto vie, že bohatstvo sveta spočíva predovšetkým v jeho pestrosti. K tejto pestrosti svetového turizmu chcú teraz Košice aj s vašou pomocou pridať svoje svieže farby.
Vitajte v Košiciach! A vracajte sa k nám, vždy tu budete vítaní!