Prejsť na obsah

3.6. - Východné partnerstvo je zamerané na odstraňovanie prekážok

V hoteli DoubleTree by Hilton v Košiciach sa včera 3. júna konal Výjazdový seminár komisie RELEX Výboru regiónov EU. Téma seminára znela Posilnenie partnerstva Európskej únie s východnými susedmi: Úloha lokálnych a regionálnych autorít pri rozvoji Iniciatívy Východné partnerstvo. Na rokovaní sa zúčastnilo takmer 40 účastníkov z 12 krajín EU a zástupcovia krajín Východného partnerstva - Ukrajiny, Gruzínska, Bieloruska, Azerbajdžanu, Moldavska a Arménska.

Rokovanie seminára bolo rozdelené do dvoch zasadnutí, téma prvého bola Budovanie vzťahov EÚ s východnými susedmi, druhé malo názov Aká bude budúcnosť Východného partnerstva z miestneho a regionálneho pohľadu. V rámci oboch rokovaní vystúpili predstavitelia partnerských krajín aj zástupcovia samospráv krajín EU, ktorí sú členmi Výboru regiónov. Jedným z hlavných rečníkov bol aj podpredseda vlády Arménska Armen Gevorgyan.

Predseda komisie RELEX István Sertö-Radics zhrnul obsah rokovania na brífingu slovami: „jednou z priorít Českého predsedníctva bolo aj vytvorenie takzvanej Iniciatívy Východného Partnerstva. Táto úloha bola postavená ako priorita pre České predsedníctvo a jej naplnenie bolo súčasťou Európskej susedskej politiky, v rámci ktorej bola naplánovaná spolupráca so šiestimi krajinami – Bieloruskom, Ukrajinou, Moldavskou republikou, Arménskom, Gruzínskom a Azerbajdžanom. Medzi týmito krajinami už existovali vzťahy na bilaterálnej úrovni, Európska únia poskytla šancu na posilnenie týchto vzťahov na vyššiu multilaterálnu úroveň. V Prahe sa 7. mája konal ustanovujúci samit Iniciatívy Východného Partnerstva s veľmi významnou účasťou, prišlo 27 predsedov vlád súčasných členov EU a prítomní boli aj 6 členovia vlád krajín, ktoré do tejto iniciatívy vstupujú. Ďalším krokom bolo dnešné rokovanie v Košiciach, ktorého hlavná téma bola úloha regionálnych a miestnych samospráv v rámci Východného Partnerstva. Do Východného partnerstva sa zapájajú nielen krajiny na východnej hranici EU – Poľsko, Slovensko, Maďarsko, najdôležitejšie je, že po Pražskom summite je Východné partnerstvo oficiálnou politikou Európskej únie. Jej obsah nie je zameraný iba na hospodársku a politickú spoluprácu, ale napríklad aj na vytváranie spoločných projektov a nových pracovných príležitostí v týchto krajinách. Spolupráca Východného partnerstva má niekoľko úrovní, tou najvyššou je úroveň predsedov vlád, nasledujú ministri zahraničných vecí, po nich sú to tzv. platformy a na najnižšej úrovni sú tzv. panely. Európska komisia prizvala Výbor regiónov, aby sa aktívne zúčastňoval na dvoch platformách, Dobrej správe vecí verejných a na platforme Kontaktov medzi obyvateľmi krajín."

V piatok sa István Sertö-Radics zúčastní na rokovaní, ktoré odštartuje takpovediac každodennú prácu v rámci platformy Dobrá správa vecí verejných. Významnou udalosťou je aj avízovaný vznik združenia samospráv krajín Východnej Európy a Južného Kaukazu, ktoré by malo začať fungovať najneskôr v budúcom roku.

Primátor Košíc František Knapík krátko zdôraznil: „Východné partnerstvo je zamerané na odstraňovanie prekážok na najnižšej úrovni, teda zbližovanie obyvateľov jednotlivých krajín, odbúravanie ťažkostí pri cestovaní, komunikácii, hľadaní pracovných príležitostí a možností vzdelávania. Preto považujeme túto iniciatívu za mimoriadne dôležitú."

Na seminári zaznel aj podrobný príspevok Jakuba Urbaníka, zástupcu Európskej komisie, ktorý veľmi detailne hovoril o prekážkach, ktoré vnímajú občania jednotlivých krajín v komunikácii a rozvoji kontaktov so susednými krajinami.


foto: Marián Šangala