Prejsť na obsah

3.7. - workshop City Vision Europe

Milé dámy, vážení páni,

je pre mňa nielen milou povinnosťou, ale aj osobnou cťou privítať Vás v našom meste a spolu s Vami otvoriť workshop City Vision Europe.

Rozvoj mesta je dnes už okrídlené slovné spojenie, ktorému pripisuje iné významové odtiene politik a iné architekt. Niečo iné si pod týmto pojmom predstavia aj samotní obyvatelia. Už len z tejto veľmi zjednodušenej schémy je zrejmé, že skutočný rozvoj mesta je a aj má byť prienikom viacerých rovín, súčtom viacerých uhlov pohľadu. Tento spôsob riešenia rozvojovej perspektívy nie je jednoduchý. Každá z vrstiev má svoje kľúčové body a pre ich realizáciu aj svoje argumenty. Projekt City Vision Europe si cením práve preto, že do riešenia zapája všetky dôležité skupiny, že vracia poslanie a význam architektúry a urbanizmu k ich užívateľom.

Mesto Košice potrebuje a hľadá nové riešenia pre obytné, industriálne, dopravné aj oddychové účely. To, že v tesnej blízkosti mesta tečie rieka je úžasný potenciál a podľa mňa – nearchitekta – aj zaujímavá výzva. Rovnako ako viaceré, dnes ešte opustené a neatraktívne lokality, ktoré môžu už onedlho poskytnúť obyvateľom a návštevníkom Košíc nové a možno aj nečakané príležitosti. Som veľmi rád, že mesto Košice môže byť prostredníctvom architektov, ktorí v ňom žijú a pôsobia, zúčastnené v projekte City Vision Europe spolu s mestami Plzeň, Bordeaux a Mechelen. Košice sú druhé najväčšie mesto na Slovensku. Našou ambíciou je, aby sme mohli byť dôstojným členom kruhu ostatných druhých najväčších miest v krajinách Európskej únie.

Chcem sa na záver úprimne poďakovať iniciátorom a organizátorom projektu – Berlage Institute Rotterdam a Centre for Central European Architecture Praha za túto skvelú iniciatívu. Verím, že sa v našom meste budete cítiť dobre, a že v blízkej budúcnosti prídete opäť aj so svojimi rodinami, či priateľmi. V Košiciach ste vždy vítaní!

Ďakujem Vám za pozornosť.