Prejsť na obsah

30.9. - nová nórska veľvyslankyňa v Košiciach

V stredu 30. septembra 2009 prijal primátor mesta Košice Ing. František Knapík v priestoroch Historickej radnice novú mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Nórskeho kráľovstva na Slovensku, J. E. pani Trine Skymoen. Vo svojom príhovore ocenil doterajšiu spoluprácu s pani Brit Løvseth, ktorú vystriedala po jej päťročnom pôsobení na Slovensku. Vyjadril nádej na pokračovanie úspešnej spolupráce v meste i regióne, ktorú ambasáda orientovala najmä na realizáciu projektov spolufinancovaných nórskou vládou. Primátor Košíc poskytol diplomatke stručný prierez históriou mesta a poukázal na oblasti, ktoré sú dominantné v rozvojovom procese mesta v súčasnosti.

"Môj prvý dojem po prechádzke Hlavnou ulicou je, že Košice sú veľmi živé a kultúrne mesto. Predpokladám, že bohaté historické dedičstvo i súčasný potenciál ste dokázali využiť pri kandidatúre na titul Európske hlavné mesto kultúry 20013", uviedla nórska veľvyslankyňa. Vyjadrila potešenie z doterajších kontaktov medzi mestami Košice a nórskym mestom Stavanger, ktoré bolo európskym hlavným mesto kultúry v roku 2008. Potvrdila zámer nadviazať na doterajšie dobré kontakty a podporiť ich rozvoj nových foriem spolupráce. Zaujímala sa nakoľko mesto postihujú dopady finančnej krízy a ako ich samospráva rieši. Primátor mesta uviedol, že tento globálny problém neobišiel ani Košice a mesto si stanovilo priority, ktoré chce plnohodnotne zabezpečiť: udržanie verejnej mestskej dopravy, čistoty verejných priestranstiev, starostlivosť o základné školy a sociálne služby. Pani Skymoen informovala o prebiehajúcich rokovaniach na úrovni nórskej vlády o problematike Nórskeho finančného mechanizmu pomoci novým členským krajinám Európskej únie v programovacom období rokov 2009 – 2014: "Rokuje sa o prioritách, zatiaľ rezonuje energetická efektívnosť, klíma, ako aj oblasť kultúry". V závere si nórska veľvyslankyňa prezrela výstavu historických dokumentov pripravenú pri príležitosti konferencie venovanej literátovi, pedagógovi, jednému z košických richtárov na prelome 16. – 17. storočia Jánovi Bocatiovi. Na záver stretnutia zaznamenala svoje dojmy a pozdrav Košičanom do kroniky mesta.

Mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku, J. E. pani Trine Skymoen odovzdala poverovacie listiny prezidentovi Slovenskej republiky 22. septembra 2009. Je v poradí druhou nórskou veľvyslankyňou v Bratislave, zastupujúcou Nórske kráľovstvo v Slovenskej republike.