Prejsť na obsah

4.5. - Košičania prispeli do múzeálnych zbierok

Obdarovali nás - je názov výstavy, ktorej vernisáž sa uskutočnila v utorok 4. mája 2010 v priestoroch Východoslovenského múzea v Košiciach. Riaditeľ múzea Róbert Pollák ju charakterizoval ako paralelu udalosti, ktorá sa stala v roku 1872, keď sa občania, prítomní na otvorení múzea, rozišli domov a vzápätí priniesli množstvo vlastných predmetov, ktoré venovali do zbierok múzea. Aj v prípade tejto vernisáže obdarovali múzeum občania Košíc a pracovníci múzea sa rozhodli darované exponáty verejne vystaviť. Na vernisáži sa zúčastnili František Knapík, primátor mesta Košice, Ján Szöllöš, podpredseda KSK, János Szerencsés, generálny konzul Maďarskej republiky v Košiciach a ďalší hostia.

„Som veľmi rád, že v Košiciach stále žijú ľudia, ktorí si dokážu vážiť hodnoty. Je oveľa ľahšie organizovať kultúrne podujatia v meste, keď sa môžeme spoľahnúť na to, že nájdu odozvu, že kultúrni ľudia na ne zareagujú alebo ich podporia. Toto podujatie je súčasťou osláv Dňa mesta Košice, ktoré sú postavené nielen na účasti mesta a inštitúcií, ale aj na ochote a spolupráci občanov nášho mesta. Východoslovenskému múzeu želám ešte veľa návštevníkov a mnoho zaujímavých prírastkov do muzeálnych zbierok," – povedal pri tejto príležitosti primátor mesta František Knapík.

Pri príležitosti otvorenia tejto výstavy odovzdal generálny konzul Maďarskej republiky v Košiciach János Szerencsés riaditeľovi Východoslovenského múzea Róbertovi Pollákovi v mene prezidenta Maďarskej republiky vysoké štátne vyznamenanie, ktorým maďarský prezident ocenil mnohé aktivity R. Polláka zamerané na zachovávanie kultúrnych a historických hodnôt Slovenska i Maďarska a na prezentáciu spoločnej histórie.

Obsah výstavy, ktorá bude otvorená do 26. mája, tvoria písomnosti, fotografie, drobné predmety, časti nábytku, ale napríklad aj zubárske kreslo, fosílie, či umelecké diela.