Prejsť na obsah

5.12. - primátor František Knapík otvoril Košické Vianoce

Okolo šesťtisíc ľudí, starších, mladších i tých najmenších, zaplnilo v sobotu večer Hlavnú ulicu, aby videli slávnostné otvorenie Košických Vianoc 2009. Prilákal ich Mikuláš, rozsvietenie vianočného stromčeka pri Immaculate i vianočnej výzdoby v celom centre Košíc. Zvedaví boli aj na približne 90 stánkov v rámci vianočných trhov i na kultúrny program. Primátor František Knapík opäť servíroval Košičanom tradičný primátorský punč, z ktorého výťažok pôjde na charitatívne účely.

Tohtoročný, v poradí už pätnásty ročník Košických Vianoc v centre mesta sa nesie v duchu motta „Otvor svoje srdce". Program prvého dňa vianočných osláv na Hlavnej pripravilo mesto v spolupráci so spoločnosťou U. S. Steel. Otvorila ho nová zvučka Košických Vianoc s názvom Vianočný čas, ktorú naspieval Marián Čekovský spolu so zborom Chorus Comenianus. Deti privítal v predvečer 6. decembra dobrý Mikuláš aj so svojimi malými veselými spoločníkmi.

Po sedemnástej hodine pozdravili návštevníkov Hlavnej primátor mesta Košice František Knapík a prezident spoločnosti U. S. Steel George Babcoke s manželkami. Primátor potom aj s pomocou košických detí slávnostne pôsobivo rozsvietil veľký vianočný stromček pri súsoší Immaculata i estetickú farebnú vianočnú výzdobu na Hlavnej, Alžbetinej, Mlynskej i bočných uličkách. Neskôr František Knapík spolu s Georgeom Babcokom čapovali uzimeným Košičanom hrejivý primátorský punč. Celý výťažok z jeho predaja bude rovnako ako po iné roky poskytnutý na charitatívne účely, tohto roku pre Vysokošpecializovaný odborný ústav geriatrický sv. Lukáša, pre neziskovú organizáciu Oáza - nádej pre nový život a Detskú fakultná nemocnicu v Košiciach.

"Po celom roku plnom povinností a každodenných starostí nám klope na dvere vianočný čas. Čas, kedy sa ľudia snažia byť k sebe milší, ústretovejší a štedrejší ako počas všedného roka. Existujú medzi nami ľudia, ktorí sú na okraji spoločnosti. V rýchlom behu života je práve čas Vianoc jedinečnou príležitosťou, aby sme im otvorili svoje srdce,"
povedal v súvislosti s predstavením tohtoročnej filozofie Košických Vianoc primátor mesta Košice František Knapík.

V ďalšej časti programu sa ľuďom prihovoril zabávač Andrej Bičan, vystúpili Katka Koščová, Kristína, tanečná skupina TST Košice a ďalší. Tento rok sa vianočné trhy rozšírili oproti uplynulým rokom aj do ďalších častí centra mesta a zvýšil sa aj ich počet na približne 90. Hlavnou ulicou sa tak v týchto dňoch nesie vôňa vareného vínka, medoviny, pečených klobások, Laci pečene, ražniči, langošov a iných dobrôt. Nechýbajú ukážky práce remeselníkov, stánky s ručne vyrobenými výrobkami, vianočnými ozdobami, keramikou, maľovanými pohľadnicami, či inými svietiacimi a zábavnými ozdobami.

V nedeľu podvečer pokračovali Košické Vianoce na pódiu pri Immaculate slávnostným vyhlásením výsledkov tradičnej ankety lokálnej televízie Naša „Košičan roka". Ocenenie víťazke, aktivistke Andree Klimkovej, odovzdal František Knapík. Primátorský punč pre zmenu podávali Košičanom viceprimátor Mikuláš Čečko a riaditeľ magistrátu Marek Kolárčik. V rámci nedeľňajšieho programu sa v Historickej radnici konalo tradičné podujatie - Večer kultúry národnostných menšín. Košické Vianoce 2009 pokračujú v centre mesta každý deň až do 23. decembra.

Informácie o finalistoch a víťazke ankety Košičan roka nájdete na: http://www.nasa.sk/web/index.php?option=com_content&view=article&id=1888&Itemid=192
Viac informácií a program Košických Vianoc nájdete na http://www.kosice.sk/article.php?id=6682.