Prejsť na obsah

5.3. - novelizovaný geologický zákon Košice vítajú

Novelizácia zákona č. 569/2007 Z. z. o geologických prácach, ktorú schválila NR SR 3. marca, zabezpečí obciam a mestám v konaní o prieskumnom území postavenie účastníkov konania a možnosť podať návrh na zmenu alebo zrušenie prieskumného územia z dôvodu nesúladu so schválenými prioritami rozvojových dokumentov. Stanoviská miest a obcí, vyplývajúce zo schválených a záväzných priorít rozvojových dokumentov územnej samosprávy, by mali byť zohľadnené a rešpektované.

Novelizovaný zákon víta aj mesto Košice najmä v súvislosti so skutočnosťou, že v lokalite Jahodná pri Košiciach našli geológovia ložiská uránu. „Akýkoľvek spôsob, ktorý umožní samosprávam zúčastniť sa na rozhodovaní o ťažbe uránu, je mimoriadne dôležitý. Je nevyhnutné, aby obce a kraje boli oprávnené, ako účastníci konania, vyjadriť svoje stanoviská. Banská činnosť má zásadný dosah na životné prostredie tam, kde sa vykonáva a následne vplýva aj na zdravie obyvateľov," uviedol primátor mesta Košice František Knapík

Všetky stanoviská mesta Košice, ktoré boli doposiaľ publikované v tejto súvislosti, konštatovali nevyhnutnosť zachovania rekreačného využitia lokality Jahodná bez zmien a samospráva mesta v nich nesúhlasila s banskou činnosťou na tomto území. V súčasnosti nemôžu obce a mestá žiadnym spôsobom ovplyvniť priebeh konania o prieskumnom území. O výsledku sú bez ohľadu na schválené priority rozvoja ich územia informované až po doručení rozhodnutia o prieskumnom území a nadobudnutí jeho právoplatnosti.