Prejsť na obsah

5.5. - dnes kvapkala Primátorska kvapka krvi

Mesto Košice v spolupráci s Národnou transfúznou službou v SR zorganizovalo dnes 5. mája 2010 v rámci osláv Dňa mesta Košice štvrtý ročník darcovského podujatia - Primátorská kvapka krvi.

Akcia bola zameraná nielen na aktivizáciu a väčšie zapojenie sa pracovníkov samosprávy do darcovstva krvi, ale oslovila aj verejnosť. Pracovníci Národnej transfúznej stanice odoberali krv priamo vo vestibule Magistrátu mesta Košice. Medzi prvými darcami krvi dnes ráno bol aj primátor mesta František Knapík. „Nik z nás nevie, kedy on sám alebo jeho blízki budú potrebovať pomoc v podobe krvi. Ráno sme darcovia, večer môžeme byť príjemcami. Naše rozhodnutie darovať krv môže reálne ovplyvniť beh života nielen našich blízkych, ale aj neznámeho človeka."

Na odbernom pracovisku sa zaregistrovalo takmer päťdesiat dobrovoľníkov, medzi nimi bolo aj päť prvodarcov. Krv darovali aj dvanásti príslušníci Mestskej polície v Košiciach, zamestnanci magistrátu, ale aj darcovia z radov verejnosti. Držať za ruku pri odbere krvi a pozdraviť kultúrnym program prišli všetkých odvážnych darcov aj deti z Materskej školy na Budapeštianskej ulici č. 3 v Ťahanovciach. „Sme vďační Magistrátu mesta Košice za spoluprácu pri podpore darcovstva krvi. Oceňujeme, že toto podujatie, ktoré aktivizuje možných pravidelných darcov krvi, je súčasťou osláv Dňa mesta Košice," – povedala Jitka Máčalová, primárka košického pracoviska Národnej transfúznej služby SR.

Partner podujatia, muzikálové Divadlo Cassia Košice, venovalo pre prvých päťdesiat darcov milé prekvapenie v podobe dvoch lístkov na skvelú komédiu Splašené nůžky, ktorá si získala milióny divákov po celom svete.