Prejsť na obsah

5.5. - v Košiciach sa stretli vedúci misií členských krajín EÚ

Veľvyslanectvo Španielska, ktoré je v súčasnosti predsedajúcou krajinou Európskej únie, organizuje každý mesiac stretnutia veľvyslancov členských krajín EÚ na Slovensku. V uplynulých týždňoch prejavili predstavitelia diplomatických misií záujem o zorganizovanie takéhoto stretnutia aj v Košiciach. Termín stretnutia bol stanovený na 5. máj 2010. Pri tejto príležitosti mali veľvyslanci EÚ možnosť priameho kontaktu s regionálnymi činiteľmi a mohli sa detailnejšie oboznámiť so situáciou a perspektívami mesta Košice a okolia.

Veľvyslanci dopoludnia rokovali v hoteli DoubleTree by Hilton a na poludnie sa presunuli do Historickej radnice mesta, kde ich privítal primátor mesta Košice František Knapík a predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa. Počas prehliadky mesta si veľvyslanci prezreli Hlavnú ulicu s jej dominantami i niektoré aktivity v rámci osláv Dňa mesta Košice.

Pracovný obed absolvovali v reštaurácii Hotela Bankov, pozvanie prijala aj predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková. Popoludní sa na pôde Univerzity P. J. Šafárika zúčastnili na kolokviu pod názvom Skúsenosti Slovenskej republiky v Európskej únii 2004 – 2010.

Primátor František Knapík predstavil prítomným 20 veľvyslancom členských krajín EÚ na Slovensku Košice ako mesto s bohatou a výnimočnou históriou s prvým mestským erbom v Európe, i ako mesto mladých s tromi univerzitami, ako mesto kultúry s titulom Európske hlavné mesto kultúry 2013, ako mesto športu s najstarším európskym maratónom, ako mesto spravodlivosti s Ústavným súdom, aj ako mesto s potenciálom pre rozvoj kultúrneho a kreatívneho priemyslu.

„Ekonomický rast Košíc v uplynulých rokoch prilákal do nášho mesta i regiónu viacerých zahraničných investorov, ktorí tu vytvorili mnoho nových pracovných miest. Investorom ponúkame atraktívnu, strategickú polohu medzi strednou a východnou Európou a pružnú, mobilnú, cenovo zaujímavú a kvalifikovanú pracovnú silu,"
uviedol primátor František Knapík. Zdôraznil, že Košice sa snažia aktívne zapájať aj do európskych aktivít. Napríklad vlani sa v našom meste konal Výjazdový seminár RELEX Výboru regiónov Európskej únie, ktorý bol zameraný posilnenie partnerstva EÚ s východnými susedmi.

„Prišli sme ako partneri, aby sme získali viac informácií, ktoré môžu byť užitočné pre pomoc Európskej únie a jej členských krajín Slovensku i vášmu regiónu. Zaujíma nás hlavne vaša sociálno-ekonomická situácia, zmierňovanie regionálnych rozdielov v krajine a plány ďalšieho rozvoja Košíc i celého východného Slovenska," vyjadril sa veľvyslanec Španielskeho kráľovstva na Slovensku José Ángel López Jorrin, ktorý ocenil pohostinnosť počas dnešnej návštevy Košíc.