Prejsť na obsah

5.6. - Košice zažili noc zúfalstva, ale i ľudskosti a solidarity

V piatok 4. júna 2010 v podvečerných hodinách sa na Ťahanovskom moste v lokalite Súdky začalo s budovaním pieskovej hrádze, pretože hladina Hornádu vplyvom rýchlejšieho regulovaného vypúšťania nádrže Ružín presakovala mimo koryta rieky. Pracovníkom mestských podnikov – Správa mestskej zelene a spoločnosti Kosit v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom sa podarilo ešte v ten večer udržať vodu v koryte aj vďaka neustálemu zvyšovaniu a rozširovaniu pieskovej hrádze.

Po 22. hodine sa Hornád začal vylievať z koryta v MČ Džungľa. Krízový štáb v tom čase rozhodol o evakuácii obyvateľov obce Ťahanovce, časti Pri hati v MČ Sever, MČ Džungľa a MČ Krásna nad Hornádom. Pristavené autobusy odviezli vyše tisíc ľudí do základných škôl na Ťahanovciach a sídlisku Dargovských hrdinov.

V tom čase Mesto Košice prvýkrát požiadalo prostredníctvom rozhlasových staníc o pomoc dobrovoľníkov, aby prišli do MČ Džungľa pomáhať pri budovaní hrádze z piesku .

Hornád kulminoval v sobotu okolo druhej hodiny nad ránom. Najkritickejšia situácia bola v MČ Džungľa , kde chýbalo odhadom 200 metrov na spojenie vybudovanej pieskovej steny. Ľuďom dochádzali sily, vody bolo stále viac. V tej chvíli vzpružil všetkých dobrovoľníkov svoju aktívnou pomocou primátor mesta František Knapík, ktorý niekoľko hodín s ostatnými plnil vrecia a pomáhal spevňovať brehy a hrádzu pri koryte rieky a na miestach, kde by sa mohla vyliata voda dostať.

Práce pokračovali do rána. Keď sa už zdalo, že je veľká voda zažehnaná, prišla zlá správa - pri zhybke na Mlynskom náhone, pri stredisku Ryba, sa presypal pieskový val a voda cez neho pretekala. Hrádzu sa podarilo zvýšiť na úroveň koryta ešte v sobotu predpoludním.

Povodňová situácia v Košiciach je stabilizovaná,
mesto vyhralo boj s vodným živlom

„Za posledných tridsaťšesť hodín, ktoré som strávil s obyvateľmi ohrozených lokalít v našom meste pri budovaní hrádzí, som bol svedkom veľkej obetavosti a solidarity, no, uplynulá noc bola najťažšou skúškou," - uviedol primátor Košíc František Knapík po návrate z terénu v sobotu podvečer a pokračoval: „Chcem vysloviť veľké poďakovanie v prvom rade všetkým profesionálnym záchranárskym tímom – hasičom, civilnej ochrane, mestskej polícii, ale aj členom Košickej kynologickej záchrannej brigády, ktorí sa k nám pridali. Obdiv a vďaka však patrí aj všetkým dobrovoľníkom, ktorí v týchto dňoch obetovali svoj čas a svoju energiu a v hrozených lokalitách pomáhali spevňovať hrádze a monitorovať situáciu. Chcem sa úprimne poďakovať tímu Rádia Košice, ktorý operatívne, krátko po polnoci, zverejnil výzvu, v ktorej sme žiadali ďalších dobrovoľníkov, aby prišli na pomoc ľuďom v mestskej časti Džungľa, kde najťažšie bojovali s vodným živlom, v čase, keď už dochádzali sily tým, ktorí s vodou bojovali od večera. Vďaka opakovanému odvysielaniu tejto výzvy prišli posily a hrádzu na brehu Hornádu sa podarilo udržať. Neobyčajne statočne sa zachovali aj samotní obyvatelia ohrozených mestských častí Džungľa, Krásna, Ťahanovce i Šaca. Veľmi si cením prístup starostov mestských častí Ťahanovce a sídliska Ťahanovce, Džungľa, Krásna nad Hornádom, Vyšné Opátske, Nad Jazerom, Barca, Šaca i Poľov, ktorí operatívne a veľmi iniciatívne organizovali záchranné práce na území svojich mestských častí. Záchranné práce by sa nezaobišli bez mimoriadnej pomoci Mestských lesov, spoločnosti Tepelné hospodárstvo, Dopravného podniku mesta Košice, Bytového podniku mesta Košice a partnerskej spoločnosti Kosit."

Najviac postihnutými lokalitami v meste boli mestská časť Džungľa, Vyšné Opátske, Krásna nad Hornádom a Šaca. V súvislosti s úspešným priebehom záchranných prác primátor Košíc František Knapík vyzdvihol neoceniteľnú pomoc spoločnosti U. S. Steel, ktorá operatívne poskytla množstvo pemzy (sypkého materiálu) na vrecovanie pri budovaní a spevňovaní hrádzí. Z U. S. Steelu nepretržite prúdili nákladné vozidlá do všetkých lokalít a zásobovali záchranné tímy. Doteraz vyše 100 nákladných áut priviezlo viac ako 1200 ton materiálu. Bez tejto naozaj masívnej pomoci, by nebolo možné uchrániť ohrozené lokality.

Počas celého dňa bola situácia na tzv. „zhybke" a na Ťahanovskom moste nepretržite monitorovaná, most je obložený vrecami. V MČ Džungľa dobrovoľníci vyhrali boj nad vodu až v sobotu neskoro popoludní. V pohotovosti je monitorovacia služba, ktorá robí nepretržité a operatívne opatrenia. Povodňová situácia na území mesta je stabilizovaná, Hornád klesá podľa odhadov o 5-8 cm za hodinu.