Prejsť na obsah

5.-7.10 - Košice sa prezentovali na veľtrhu Expo Real v Mníchove

Minulý týždeň, v dňoch 5. – 7. 10. 2009, sa v Mníchove konal 12. ročník veľtrhu komerčných nehnuteľností Expo Real. Zúčastnilo sa na ňom 1 580 vystavovateľov a 21-tisíc návštevníkov zo 73 štátov. Na tomto prestížnom podujatí sa po prvýkrát zúčastnili aj Košice. Tento rok mali svoj stánok v Mníchove ako jediné slovenské mesto. Košice reprezentovali na nemeckom veľtrhu aj primátor František Knapík a hlavný architekt Martin Drahovský.

Samospráva mesta organizuje 22. októbra v Košiciach medzinárodnú investičnú konferenciu „Košice Invest 2009 – Invest in the East", v novembri sa chystá na ďalší investičný veľtrh MAPIC v Cannes a v marci 2010 opäť do Cannes na veľtrh MIPIM. „Mesto nečaká, kým celosvetová kríza skončí, ale práve naopak, vnímame to ako výzvu, aby sme súčasné obdobie využili na zintenzívnenie podpory a zlepšovanie podmienok pre nových investorov pre nasledujúce roky, keď kríza doznie," uviedol primátor mesta Košice František Knapík.

Mesto Košice, ako Európske hlavné mesto kultúry 2013, prezentovalo na veľtrhu Expo Real v Mníchove možnosti rozvoja mesta a potenciál súkromných i verejných investícií v Košiciach. Okrem toho mohli návštevníci košického stánku v Mníchove počas troch dní získať navyše aj podrobné informácie o projektoch priemyselných zón Pereš – IMMOPARK a Industrial Park Košice - Šaca, ako aj o projektoch obytnej zóny East Hill (Ťahanovce IV.-V.) a polyfunkčnej zóny VŠA.

Podľa hlavného architekta mesta Martina Drahovského, ktorý zastupoval Košice v Mníchove, záujem bol o polohu nášho mesta v Európe, pričom väčšina serióznych záujemcov poznala Košice a informovali sa o najväčších súčasných stavebných akciách, o polyfunkčnom komplexe Cassovar i o stave realizácie pripravovaného projektu obchodno-zábavného centra Aupark. „Pozitívne hodnotili územia plánovaného rozvoja nášho mesta i samotnú účasť Košíc ako jediného slovenského mesta na veľtrhu Expo Real v tomto roku. Stánok Košíc navštívilo spolu približne 250 odborníkov a reprezentantov rôznych spoločností najmä z Nemecka, Holandska, Česka, ale aj ďalších krajín," vyjadril sa hlavný architekt.

Košice prezentovali v Mníchove významné projekty z hľadiska jeho rozvoja, podnikateľské a investičné možnosti v meste a regióne i svoju turistickú a kultúrnu ponuku s akcentom na projekt EHMK 2013. „Investori mali záujem o tzv. brownfieldy (bývalé, už nevyužívané priemyselné lokality) a retailové zóny. Pýtali sa taktiež na možnosti diaľničnej dopravy a ich častá otázka bola, kedy bude dokončený diaľničný úsek do Košíc," povedal Martin Drahovský.

Záujem zo strany zástupcov printových médií sa týkal najmä otázok, napríklad čo mesto Košice ponúka a čím môže zaujať. Bežní návštevníci, potenciálni turisti, sa zaujímali hlavne o kultúrne dianie v meste, ale aj o ceny ubytovania predovšetkým v trojhviezdičkových ubytovacích zariadeniach. Stánok Košíc v Mníchove navštívili aj zástupcovia rôznych firiem, ktorí ponúkali svoje služby, napríklad služby dopravných firiem v rámci projektu Integrovaný dopravný systém Košice, finančné poradenstvo atď.

Fotodokumentácia z veľtrhu je zverejnená na http://www.kosice.sk/article.php?id=6315.