Prejsť na obsah

5.9. - zasadala mestská rada

Primátor mesta Košice František Knapík využil svoje zákonné právo veta a nepodpísal uznesenie, ktorým mestské zastupiteľstvo 25. augusta 2009 schválilo ustanovenie s názvom Zmeny a doplnky ÚPN HSA Košice, lokalita VŠA. Podľa zákona o obecnom zriadení môže primátor pozastaviť výkon uznesenia zastupiteľstva, ak odporuje zákonu alebo je pre mesto zjavne nevýhodné.

Mestské zastupiteľstvo v Košiciach na svojom rokovaní 25. augusta 2009 prijalo uznesenie č. 909 Zmeny a doplnky ÚPN HSA Košice, lokalita VŠA, ktorým schválilo v bode 2. doplnok ku Všeobecne záväznému nariadeniu mesta Košice, č. 39/1998, ktorým sa vyhlasuje záväzná časť Územného plánu hospodársko – sídelnej aglomerácie Košice s podmienkou podpísania „Memoranda o porozumení a vzájomnej spolupráci pri rozvoji verejnej technickej infraštruktúry" medzi mestom Košice a vlastníkmi pozemkov.

Z analýzy odborných útvarov magistrátu vyplynulo, že citované uznesenie je v bode 2. v rozpore s ustanovením zákona o obecnom zriadení (§ 6 ods. 8 a 9 zákona č. 369/1990 Zb.). Legislatíva nepripúšťa podmieňovanie nadobudnutia platnosti všeobecne záväzného nariadenia inou právnou skutočnosťou ako jeho vyvesením na úradnej tabuli v obci ako aj spôsobom v obci obvyklým.

Mestská rada dnes na svojom rokovaní prerokovala pozastavenie výkonu uznesenia mestského zastupiteľstva z 25. augusta 2009 - Zmeny a doplnky ÚPN HSA Košice, lokalita VŠA a zobrala na vedomie pozastavenie výkonu uznesenia.

„ Mesto deklaruje naďalej záujem podpísať Memorandum o porozumení a vzájomnej spolupráci pri rozvoji verejnej technickej infraštruktúry s vlastníkmi pozemkov. Plánovaný investičný zámer prispeje k ďalšiemu rozvoju dopravnej infraštruktúry, podnikania a cestovného ruchu v našom meste, ako aj k zvýšeniu kvality života obyvateľov mesta a k rozvoju služieb prospešných nielen pre mesto ale aj pre súkromné podnikanie. Investičný zámer je možné realizovať po schválení zmeny územného plánu predmetného územia – „Zmeny a doplnky Územného plánu hospodársko-sídelnej aglomerácie Košice," povedal primátor mesta Košice František Knapík po rokovaní MR. Primátor mesta v najbližších dňoch rozhodne či k opätovnému prerokovaniu bodu Zmeny a doplnky ÚPN HSA Košice, lokalita VŠA zvolá mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva alebo nové znenie uznesenia predloží na riadne zasadnutie, ktoré je naplánované na mesiac október. „ Na rokovanie mestského zastupiteľstva plánujem predložiť bod, ktorého súčasťou bude aj zmienka o memorande, znenie uznesenia musí byť však v súlade s platnou legislatívou. Na vynegociovaní podmienok memoranda intenzívne pracujeme, uvažujem, že pri schvaľovaní zmeny územného plánu, predložím mestskému zastupiteľstvu na schválenie aj podmienky memoranda," dodal primátor mesta František Knapík.