Prejsť na obsah

6. 8. - Košice sa majú rozrásť o stovky bytov a rodinných domov

Mestská rada sa na dnešnom rokovaní zaoberala okrem iného aj viacerými návrhmi zmien a doplnkov územného plánu Košíc.

Na schválenie mestskému zastupiteľstvu odporučila napríklad zmenu územného plánu v lokalite Ľudvikov Dvor. „Zmena má umožniť výstavbu obytného súboru s cca 280 bytmi v nízkopodlažných obytných domoch a 49 bytmi v rodinných domoch," informoval primátor František Knapík.

Lokalita je situovaná na území mestskej časti Šaca, vo východnej časti katastrálneho územia Šaca, severozápadne od zastavaného územia Ľudvikovho Dvora. Riešené územie je zo severu a západu vymedzené hranicou lesa, z juhu záhradkárskou osadou a z východu poľnohospodárskou pôdou. Ide o územie s výmerou 6,8 hektára, ktoré je v súčasnosti využívané ako orná pôda. Dôvodom spracovania zmien a doplnkov je vytvorenie funkčnej plochy pre nízkopodlažnú obytnú zástavbu, ktorej súčasťou budú aj plochy občianskeho vybavenia a športu. Základnou podmienkou pre návrh funkčnej plochy bývania v lokalite Ľudvikov Dvor je zmena hranice užšieho ochranného pásma U. S. Steel, ktoré sa v súčasnosti aktualizuje.

V navrhovanom obytnom súbore, ktorý sa pripravuje ako súkromná investícia, sa uvažuje s výstavbou cca 280 bytov v nízkopodlažných obytných domoch maximálne s 2 - 3 podlažiami a 49 bytov v rodinných domoch. Predpokladá sa, že v nasledujúcom období budú navrhované aj ďalšie funkčné plochy pre rozvoj bývania na území Ľudvikovho Dvora, a to v rámci zmien a doplnkov územného plánu Košíc pre mestskú časť Šaca, ktoré sú v súčasnosti v štádiu prípravy.

Mestská rada odporučila aj návrh zmien a doplnkov územného plánu pre Krásnu nad Hornádom v lokalite Golianova. Oproti teraz platnému územnému plánu by sa mali funkčné plochy dopravy (depo DPMK) zmeniť na plochy bývania pre nízkopodlažnú zástavbu rodinných domov a pre viacpodlažnú zástavbu 4 - 6-podlažných bytových domov. V rámci tohto komplexu je na nároží ulíc Golianova a Ukrajinská namiesto čerpacej stanice pohonných hmôt navrhnutý 13–podlažný vežový polyfunkčný dom s bytmi a podsadenou občianskou vybavenosťou, tzv. krásňanské dvojičky. „Ide o projekt súkromného investora na ploche takmer 6 hektárov, kde má pribudnúť skoro 400 bytov," uviedol primátor František Knapík. Pre nový areál remízy DPMK (konečná zastávka – otáčanie sa a odstavovanie električiek) bude rezervovaná plocha východne od Krásnej na území budúceho Východného mesta, v blízkosti križovania iných druhov dopravy (rýchlostná cestná komunikácia, železničná trať), s čím ráta aj koncepcia integrovaného dopravného systému v Košiciach.

Mestské zastupiteľstvo zasadne najbližšie 25. augusta.