Prejsť na obsah

7.9. - partnerstvá slovenskej a ukrajinskej samosprávy

V pondelok, 7. septembra 2009, sa v hoteli Yasmin v Košiciach konala medzinárodná konferencia pod názvom „Partnerstvá pre slovensko-ukrajinskú cezhraničnú spoluprácu: spolupráca samospráv". Cieľom konferencie bolo vyhodnotiť doterajšiu cezhraničnú spoluprácu slovenských a ukrajinských samospráv, iniciovať ďalší rozvoj partnerstiev a podporiť prípravu spoločných cezhraničných projektov. Konferencia je súčasťou rozsiahlejšieho projektu s názvom „Partnerstvo pre rozvoj: budovanie SR-UKR cezhraničnej spolupráce", ktorého cieľom je zintenzívniť slovensko-ukrajinskú cezhraničnú spoluprácu prostredníctvom budovania kapacít, sieťovania inštitúcií a hľadania riešení na odstránenie najväčších bariér vzájomnej spolupráce týkajúcich sa Schengenskej hranice a hraničných priechodov, víz, malého pohraničného styku (MPS) a rozvoja pohraničného územia na oboch stranách slovensko-ukrajinskej hranice.

Organizátormi konferencie boli Výskumné centrum Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku, n.o., Bratislava/Prešov a Národný inštitút strategických štúdií, Užhorod, partnermi projektu Mesto Košice a Nadácia na podporu občianskych aktivít, Bratislava. Konferencia bola spolufinancovaná zo zdrojov Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR.

„Vzťahy Slovenska a Ukrajiny majú bohatú históriu, treba však povedať, že ju nepísali iba politici a politické zmeny, ale napĺňali sa aj na tom najelementárnejšom stupni, na úrovni života obyvateľov regiónu východného Slovenska a západnej Ukrajiny. Napriek administratívnym bariéram tu vždy existovali, dodnes existujú a rozvíjajú sa podnikateľské a obchodné kontakty, ale aj priateľstvá a rodinné zväzky. To je platforma, z ktorej vychádza téma konferencie, základ, na ktorom je možné budovať efektívnu komunikáciu a rozvíjať spoluprácu," povedal v úvodnom príhovore primátor mesta Košice František Knapík a pokračoval: „Aj cez Schengenskú hranicu je možné a celkom určite aj potrebné rozvíjať partnerské vzťahy medzi oboma susednými krajinami – Ukrajinou a Slovenskou republikou. Budovanie a rozvíjanie takéhoto partnerstva je obsahom projektu Európskej únie pod názvom Východné partnerstvo. Hlavným cieľom Východného partnerstva je vytvoriť potrebné podmienky pre urýchlenie politického pridružovania a ďalšej hospodárskej integrácie medzi Európskou úniou a partnerskými štátmi, ktoré o takéto partnerstvo prejavili záujem. Na dosiahnutie tohto cieľa podporuje Východné partnerstvo politické, sociálne a ekonomické reformy v partnerských krajinách."

Primátor Košíc hovoril aj o úlohách a možnostiach spolupráce samospráv na miestnej a regionálnej úrovni, ktoré môžu konkrétnymi aktivitami na menších projektoch každodenne prispievať k živej komunikácii v oblastiach ako je územný rozvoj, zlepšovanie hospodárskych vzťahov, dodržiavanie ľudských práv a základných slobôd, mobilita a nadväzovanie vzájomných kontaktov v nových oblastiach, pričom za prioritnú oblasť označil, vzhľadom na projekty, ktoré už prebiehajú, životné prostredie. Samosprávy môžu spoločne pripraviť a uskutočniť projekty pre rozšírenie vzdelávania a spoluprácu v školstve, budovanie základnej infraštruktúry – ciest, pre podporu podnikania, cestovného ruchu a spoločný marketing, projekty zamerané na inovácie, nové technológie a životné prostredie. Pre takéto aktivity cezhraničnej spolupráce je dôležité čo najskôr vytvoriť sieť súkromných aj verejných inštitúcií, ktoré budú dlhodobo a systematicky spolupracovať. Prvým krokom, ktorý dovedie účastníkov spolupráce k vybudovaniu takejto siete sú stáže, ktoré participantom z oboch regiónov umožnia spoznať miestne problémy a podmienky a pomôžu vyhľadať a vychovať lídrov, ktorí budú v nasledujúcom období uskutočňovať naplánované zmeny.

Na konferencii sa diskutovalo v troch paneloch, v prvom na tému – Samospráva ako líder cezhraničnej spolupráce, v druhom paneli to bola téma - Skúsenosti slovenských a ukrajinských samospráv s cezhraničnými projektmi a v treťom - Možnosti ďalšieho rozvoja slovensko-ukrajinskej cezhraničnej spolupráce z pohľadu samospráv a iných subjektov. Účasť prevýšila očakávania organizátorov, z ukrajinskej strany prišlo 30 starostov miest a obcí, vrátane námestníkov primátorov Užhorodu a Mukačeva a zástupcov regionálnej samosprávy. Zo slovenskej strany sa na rokovaní zúčastnilo približne 80 starostov a primátorov z košického a prešovského samosprávneho kraja a zástupcovia regionálnej samosprávy. Prítomní boli aj pozvaní prednášatelia z Maďarska. Paralelne s rokovaním konferencie prebiehali samostatné rokovania starostov a primátorov z oboch krajín o vzájomnej spolupráci.