Prejsť na obsah

7.9. - výročie tragickej havárie autobusu v Chorvátsku

Pred rokom, 7. septembra 2008, zasiahla obyvateľov Košíc správa o tragickej dopravnej nehode autobusu v Chorvátsku, na následky ktorej zahynulo 16 účastníkov zájazdu, prevažne obyvateľov Košíc. Mesto Košice si po roku pripomenulo túto smutnú udalosť pietnou spomienkou, ktorá sa uskutočnila dnes napoludnie pri zvone Urban pred Urbanovou vežou na Hlavnej ulici. „Každý zo zosnulých účastníkov tragického zájazdu prežíval svoj vlastný príbeh, naplnený radosťami i starosťami. Ich životy boli spojené s príbehmi blízkych a priateľov, s kolegami v práci. Boli to aktívni ľudia, ktorí mali ešte veľa plánov a snažili sa uskutočniť ešte mnohé predstavy. Žili svoj život v kruhu najbližších a snažili sa prospievať svojou životnou energiou svojmu okoliu. Takmer všetci boli obyvateľmi nášho mesta. Niť ich života sa odvíjala ulicami Košíc a ich kroky zostali v pamäti tohto mesta. Dnes sme sa stretli práve preto, aby sme si ich pamiatku spoločne pripomenuli. V našich pamätiach a srdciach ostala spomienka na ich úsmevy, gestá a radosti, ale aj smútok z toho, že sa už nemôžeme tešiť z ich prítomnosti. Každý stratený život nás ochudobňuje, a až vo chvíli, keď nenávratne odplynie si uvedomíme, že sme nedokázali byť dosť vďační ľuďom, ktorí sú spojení s našimi vlastnými životnými príbehmi, s príbehom nášho mesta," povedal počas pietneho aktu primátor mesta Košice František Knapík. Po uplynutí symbolickej minúty ticha položil primátor mesta spolu s predstaviteľmi magistrátu a mestských podnikov k pamätnej tabuli pri zvone Urban kyticu a poklonil sa pamiatke obetí. Na pietnom akte sa zúčastnilo mnoho účastníkov tragického zájazdu i priatelia a príbuzní obetí.

Košice smútili tri dni

Predstavitelia mesta Košice a košický magistrát v súčinnosti s ministerstvom zahraničných vecí a ministerstvom vnútra reagovali po získaní informácií o nehode na potreby osôb zasiahnutých tragédiou. Verejnosť mohla prejaviť v termíne od 9. do 12. septembra 2008 sústrasť osobám zasiahnutým tragickou udalosťou v kondolenčnej miestnosti v Historickej radnici na Hlavnej ulici. Primátor mesta Košice František Knapík vyhlásil v uvedenom termíne aj tri dni smútku mesta Košice. Prejav smútku za obeťami nehody v Chorvátsku bol ukončený spoločnou ekumenickou bohoslužbou v Seminárnom kostole na Hlavnej ulici za účasti chorvátskeho veľvyslanca jeho excelencie Tomislava Cara. V budove Štátneho divadla v Košiciach sa 16. septembra 2008 konala spoločná rozlúčku s obeťami tragickej dopravnej nehody.
Manuál psychosociálnej pomoci

Odborné oddelenia Magistrátu mesta Košice vypracovali v súčinnosti s Krízovým intervenčným centrom MZ SR a Sociálno-pschychlogickým centrom v Košiciach manuál psychosociálnej pomoci, ktorý zahŕňa formy konkrétnej pomoci v sociálnej, právnej, ekonomickej a ďalších súvisiacich oblastiach pre osoby zasiahnuté podobnými tragickými udalosťami. Manuál poskytlo mesto Košice ako pomoc samospráve mesta Bánovce nad Bebravou v súvislosti s nehodou autobusu v Polomke.

Verejná zbierka

Rozhodnutím Obvodného úradu v Košiciach, odboru všeobecnej vnútornej správy z 10. septembra 2008, bolo Mestu Košice povolené usporiadať verejnú zbierku na pomoc osobám a ich pozostalým, zasiahnutým tragickou nehodou v Chorvátsku. Na konto pomoci prispeli organizácie a občania sumou prevyšujúcou 46 470 €. Mesto Košice prispelo prostredníctvom svojich podnikov. Organizátor zbierky z fondu formou daru vyplatil každému pozostalému po 16 obetiach po 1194,98 € ako úhradu nákladov na pohreb. K dnešnému dňu mesto zaslalo 18 osobám, ktoré boli zranené alebo prežili psychickú traumu, na účet sumu 829,85 eur. Ešte vlani mesto oslovilo účastníkov zájazdu, ktorí utrpeli ujmu, aby si podali žiadosť, doložili ju dokladmi, na základe čoho dostanú 829,85 €. V najbližších dňoch zašle mesto financie na účet ďalším 10 osobám, ktoré boli zranené alebo prežili psychickú traumu, podali si žiadosť a doložili aj doklady potvrdzujúce použitie finančných prostriedkov. Magistrát pracuje aj na posúdení zvyšných žiadostí. Päť účastníkov tragickej nehody ešte nedoložilo doklady potrebné pre zaslanie príspevku. Prostriedky spravuje a rozdeľuje špeciálna komisia zriadená na tento účel, ktorá koná na základe zákona o verejných zbierkach. Na účte verejnej zbierky je k výročiu tragickej udalosti suma 14 580,57 eur. Verejná zbierka trvá od 10. septembra 2008 a do 10. septembra tohto roku. Po tomto termíne musí organizátor zbierky do 30 dní predložiť vyúčtovanie obvodnému úradu, ktorý zbierku povolil.

Doteraz na verejnú zbierku Chorvátsko prispeli nasledovní darcovia:

- U.S. Steel, s.r.o. Košice - 33 193,91 eur (1 000 000,- Sk) 11. 9. 2008
- Mostarko, s.r.o. Košice - 3319, 39 eur (100 000,- Sk) 17. 9. 2008
- Tepelné hospodárstvo, s.r.o. Košice - 1659,69 eur (50 000,- Sk) 29. 9. 2008
- Mestské lesy, a.s. Košice - 1659,69 eur (50 000,- Sk) 14. 10. 2008
- Mesto Liptovský Mikuláš - 3319,39 eur (100 000,- Sk) 21. 10. 2008
- Ostatní darcovia, občania - 319, 99 eur (9 640,- Sk) 11. – 18. 9. 2008