Prejsť na obsah

8.6. - Na bicykli deťom 2010 - prvá etapa v cieli v Košiciach

Počas trvania celomesačnej kampane Kvapka krvi pre detskú onkológiu odštartovala dnes z Novej Sedlice verejná charitatívna cyklotúra „Na bicykli deťom 2010". Jej celková dĺžka je 1 490 km. Prvá, 155 km dlhá etapa, mala cieľ v Košiciach.

Zámerom tohto unikátneho spoločného českého a slovenského projektu, ktorého lídrom je svetoznámy jazdec na vysokom bicykli Josef Zimovčák, je osloviť verejnosť v oboch krajinách a spojiť všetkých, ktorí chcú pomôcť malým onkologickým pacientom. Peniaze, ktoré sa podarí počas cyklotúry vyzbierať, poputujú na kliniky, kde sa liečia malí pacienti s touto zákernou chorobou.

V popoludňajších hodinách privítal cyklistov pred Historickou radnicou primátor mesta Košice František Knapík, ktorý s nimi spoločne na bicykli prešiel aj záverečný úsek z Košickej Novej Vsi. „Som úprimne rád a nadšený, že cyklisti - športovci takouto aktivitou podporujú vysoko humánnu myšlienku pomoci pre detských pacientov. Medzi humánnymi aktivitami nepoznám nič krajšie, ako keď chorému, navyše dieťaťu, pomôžeme prinavrátiť zdravie, či rovno zachrániť život,"- povedal primátor.

Pri tejto príležitosti odovzdal pri dojazde pelotónu cyklistom a primárke Oddelenia detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice Košice MUDr. Irine Oravkinovej finančný dar vo výške 300 eur. Ďalšie príspevky mohli Košičania a návštevníci mesta odovzdať pri nadväzujúcom programe organizátorov podujatia v priestore Dolnej brány.

Projekt Na bicykli deťom 2010 sa končí 19. júna etapou Karlove Vary - Aš. Peletón, ktorý tvorí viacero známych tvárí zo sveta kultúry, športu, ale aj lekárov, sa zastaví aj v ďalších piatich nemocniciach, kde sa liečia onkologicky choré deti. Na území Slovenska to bude ešte v Banskej Bystrici 10. júna a v Bratislave 12. júna.

Viac informácií na www.higbic.cz a www.cyklistidetom.sk