Prejsť na obsah

8.6.- Príhovor primátora k Modelovému zasadnutiu európskeho parlamentu

Milé europoslankyne, milí europoslanci!
Dovolím si vám v úvode dať jednu zdanlivo nenáležitú otázku. Viete, čo robia kozmonauti dva roky pred odletom? Určite viete a keďže, žiaľ, nemôžem byť teraz medzi vami osobne prítomný, dovolím si za vás hneď aj odpovedať. Sedia v kozmických moduloch a tvrdo trénujú. Áno, tvrdo trénujú, hoci nie je vylúčené, že zostanú večnými náhradníkmi a nikdy do vesmíru nepoletia.
Možno už tušíte kam teraz mierim. Ak je vedenie kozmickej lode mimoriadne náročnou činnosťou, ktorá rozhoduje o úspechu práce stoviek ľudí a o zmysluplnom vynaložení miliardových finančných čiastok, o čo významnejšie je vedenie celej spoločnosti, a to tak z hľadiska nárokov na schopnosti jej „pilotov“, ktorí majú zodpovednosť za milióny občanov, ako aj z hľadiska miliardových prostriedkov, ktoré je potrebné k tomu vynakladať. Áno, dobre tušíte! Vy ste budúci piloti tejto spoločnosti! Nevieme presne, ktorí z vás si zasadnú na poslanecké kreslá v Bruseli, alebo Bratislave, no vieme, že je to príliš vážna vec na to, aby sme si tam mohli dovoliť poslať ľudí nepripravených!
Ja viem, niektorí ste sa teraz pousmiali a pomysleli na to, že nie všetci ľudia, ktorí sa dostanú za poslancov sú na túto funkciu excelentne pripravení. Máte nepochybne pravdu, no aj na to existuje primeraná odpoveď: Luxus, keď o vážnych veciach rozhodujú aj ľudia nedostatočne pripravení, si spoločnosť už v budúcnosti nebude môcť dovoľovať.
Preto mi neostáva nič iné, len vyjadriť úprimné poďakovanie všetkým, ktorí toto Modelové zasadnutie európskeho parlamentu pripravili. Môžeme to chápať ako hru, prosím nech je to hra! Napokon teória hier už umožnila vyriešiť nejeden vážny rébus. Ja si však vaše zasadnutie dovolím nazvať dôležitou a poctivou prípravou na našu spoločnú budúcnosť. Vyriešte preto prosím program vášho dnešného zasadnutia poctivo, so znalosťou všetkého čo o jednotlivých témach viete. Viete toho veľa a vaše závery môžu byť reálne lepšie, objavnejšie a potrebnejšie, ako závery vašich skutočných kolegov v Bruseli, či Štrasburgu. Ste mladí, odvážni, vzdelaní. Uchopte svoju múdrosť do rúk a bez rešpektu ju použite. Kozmická loď, ktorú povediete je veľmi dôležitá. Jej náklad sa volá Budúcnosť tohto sveta. Majte to, prosím na mysli!
Nemám v rukách kryštálovú guľu, no napriek tomu už dnes viem, ktorí z vás obsadia vrcholové miesta v parlamentoch a dôležitých inštitúciách Európy i Slovenska. Chcete to počuť? No dobre, tak vám to prezradím: Tí, ktorí to budú veľmi chcieť. A ktorí budú preto ochotní aj veľa vykonať. Dnes máte šancu urobiť k tomu prvý fantastický krok.
S úctou
František Knapík, primátor mesta Košice