Prejsť na obsah

8.7. - primátor kontroloval čistotu v Starom meste

Čistotu a stav verejných priestranstiev, komunikácií a zelene v mestskej časti Staré Mesto kontroloval dnes ráno primátor František Knapík. Kontroly v lokalitách okolo Krajského súdu, pri Dome umenia a pozdĺž Štúrovej ulice sa zúčastnili zástupcovia Správy mestskej zelene, oddelenia správy komunikácií a referátu životného prostredia na magistráte, mestskej polície, spoločnosti Kosit i mestskej časti Staré Mesto.

Jedným zo zistených nedostatkov bola poškodená zeleň medzi cestou a chodníkom na Štúrovej ulici v smere od Námestia osloboditeľov k Domu umenia. Príčinou je napríklad skutočnosť, že niektorí vodiči odbočujúci zo Štúrovej ulice doprava na Tajovského, kde pred odbočkou pred semaforom nie je samostatný odbočovací pruh, v dopravnej špičke vychádzajú autom na chodník, po ňom prejdú približne 50-metrový úsek k samotnej odbočke a až tam sa vrátia na cestu. Ďalším problémom je, že chodci prechádzajú cez hlavnú cestu z jednej strany Štúrovej (od križovatky so Zborovskou) na druhú, hoci priechod pre chodcov na ceste vyznačený nie je. Primátor rozdal úlohy, okrem iného preveriť možnosť vyznačenia priechodu pre chodcov a hľadať spôsob, ako zlepšiť dopravné spojenie Štúrovej s Moyzesovou ulicou pre motoristov prichádzajúcich od Námestia osloboditeľov.

Ďalšími nedostatkami bol stav niektorých častí verejných komunikácií na Štúrovej ulici medzi Slovenskou sporiteľňou a Krajským súdom. Mesto Košice pripravuje tento rok opravu cesty i chodníka v tomto úseku. František Knapík požiadal príslušných zamestnancov, aby v rámci možností zabezpečili aj opravu chodníka pri Steel Aréne. Ďalej primátor uložil, aby mesto vyzvalo vlastníkov a správcov poškodených alebo nedostatočne udržiavaných nehnuteľností, ktoré bezprostredne susedia s mestskými komunikáciami a verejnou zeleňou, aby zabezpečili nápravu.

„Mnohé nedostatky, na ktoré sme v tejto lokalite upozornili na kontrole minulý rok, už boli odstránené. Takéto kontroly čistoty sú potrebné, lebo aj pri monitoringu, ktorý vykonávajú zodpovední pracovníci a subjekty, môžu niektoré veci ujsť ich pozornosti, pritom všimnúť si ich môže ktorýkoľvek Košičan pri bežnej prechádzke. Chcem, aby sme problémom predchádzali včasným odhaľovaním nedostatkov, a nie ich až následne ´hasili´. V týchto pravidelných kontrolách budem pokračovať, podľa možností by som rád absolvoval ďalšiu budúci týždeň. V uplynulom období sme sa zamerali najmä na centrálnu mestskú zónu a Staré Mesto, kde je najintenzívnejší pohyb ľudí, navštívili sme tiež napríklad mestské časti Západ, Sever či Dargovských hrdinov," uviedol primátor František Knapík.