Prejsť na obsah

80. výročie založenia Základnej školy Gemerská 2, Košice

Dňa 13.6.2012 vyvrcholili oslavy 80. výročia založenia Základnej školy Gemerská, Košice slávnostnou akadémiou, ktorá sa uskutočnila vo Veľkej sále Historickej radnice na Hlavnej ul. v Košiciach.

Za prítomnosti viac ako 300 hostí, rodičov a priateľov školy sa po krátkom kultúrnom úvode prihovoril riaditeľ školy Mgr. Vladimír Šamaj, v ktorý krátkosti oboznámil prítomných s 80 rokmi existencie školy. Privítal bývalého žiaka, v súčasnosti podpredsedu vlády SR a ministra financií Petra Kažimíra, ktorý v krátkom príhovore zaspomínal na roky prežité v škole a v Košiciach.

S ďakovnými pozdravmi vystúpila námestníčka primátora mesta Košice Renáta Lenártová, vedúca referátu školstva, športu a mládeže Mária Kavečanská, prednostka Miestneho úradu Košice – Juh Henrieta Pagáčová a Ján Pavelčák, vedúci referátu odborných a metodických činností Krajského školského úradu.

Po ďakovných pozdravoch vystúpili žiaci školy s novým muzikálom, ktorý nacvičili p. učiteľky Štefaniková a Pavluliková a zaujali prítomných svojím hereckým, speváckym a tanečným prejavom.

Slávnostná akadémia nebola jedinou aktivitou, ktorá sa organizovala v rámci výročia. Žiaci už od februára mali možnosť zapojiť sa do množstva športových, literárnych, vedomostných súťaží, triedy sa prezentovali v súťaži o najlepšie vyzdobenú triedu a najkrajšiu nástenku. Na nástenky na chodbách boli inštalované fotografie z minulosti a súčasnosti, žiaci a návštevníci školy si mohli zalistovať v starých kronikách, albumoch, triednych knihách a oboznámiť sa s ďalšími zaujímavosťami, ktoré sa podarilo na škole zachovať. Pri príležitosti osláv bol spracovaný letáčik mapujúci celých 80 rokov existencie školy a kalendárik na školský rok 2012/13.

Môžeme konštatovať, že súčasné vedenie školy a všetci pedagogickí zamestnanci dôstojne oslávili okrúhle výročie najstaršej školy v zriaďovateľskej funkcii mesta Košice.

Spracoval: Mgr. Vladimír Šamaj, riaditeľ školy