Prejsť na obsah

86. Medzinárodný maratón mieru sa blíži

Prípravy na 86. ročník najstaršieho maratónu na európskom kontinente vrcholia. Necelý mesiac pred jeho spustením registrujú organizátori pätinový záujem o štart. „Nárast počtu štartujúcich stále pokračuje. Tretieho septembra tohto roku sme informovali verejnosť prostredníctvom tlačovej konferencie v Bratislave o aktuálnom počte 4 268 športovcov. Prešiel necelý týždeň a naša sumarizačná tabuľka hovorí o náraste na 4 492 registrovaných záujemcov o štart na košickom maratóne. Popri Slovákoch je najpočetnejšou „výpravou" česká, medzi krajinami budí záujem i Bahrajn, Gambia či Mongolsko. Svoje umenie by divákom v Košiciach, ale aj divákom pri televíznych obrazovkách počas priameho prenosu malo predstaviť približne 20 elitných atlétov. Už sme informovali, že ak sa všetko potvrdí, pôjde o 14 Afričanov a 6 Európanov s týmto statusom. Kým 16.septembra predstavíme prvých z nich, aspoň jedna zaujímavosť navyše – vlaňajší priemer top 5 osobákov u mužov vychádzal na 2:10:14. V tomto roku je tento priemer 2:10:18. Kým vlani boli u atlétov tieto výkony v priemere 3 roky staré, tentoraz sú aktuálnejšie alebo, ak chcete, o rok „čerstvejšie," informoval dnes počas tlačovej konferencie na pôde Magistrátu mesta Košice riaditeľ maratónu Branislav Koniar.

Mesto vyčlenilo na organizáciu 33 000 eur
Myšlienka usporiadať maratón v Košiciach vznikla po olympiáde v Paríži v roku 1924 a jeho prvý ročník sa uskutočnil už 28. októbra v tom istom roku. Na jeho štart sa postavilo osem nadšencov – maratónskych bežcov, ďalší deviati prihlásení to vzdali ešte pred štartom. Víťazom bol vtedy Karol Halla z Košíc s časom 3 hodiny, 1 minúta a 35 sekúnd. Odvtedy sa toto podujatie konalo každoročne, s výnimkou dvoch ročníkov počas druhej svetovej vojny. Iba Bostonský maratón v Spojených štátoch má bohatšiu históriu ako tento maratón v našej východoslovenskej metropole. „Prvá októbrová nedeľa je už niekoľko desaťročí pre naše mesto výnimočným dňom. Medzinárodný maratón mieru je vzácnou udalosťou pre tisícky Košičanov a návštevníkov, ktorí sa prichádzajú nadýchať jedinečnej atmosféry sprevádzajúcej športovcov a lemujúcej maratónsku trať, podporiť a pozdraviť priamych účastníkov a možno aj inšpirovať sa a motivovať k tréningu, aby sa o rok pridali i oni sami. Toto podujatie, ktoré si tohto roku zapíše do svojej kroniky číslo 86, výnimočným spôsobom reprezentuje naše mesto doma i v zahraničí a Košičania naň môžu byť, a určite aj sú právom hrdí. Každý človek si svoj vek musí odžiť sám, ale košický maratón je existenčne závislý od vôle a obetavosti svojich organizátorov. Vysoký vek nášho maratónu je dôkazom toho, že o jeho organizačné zdravie sa starali s veľkou zodpovednosťou viaceré generácie zanietených ľudí. A to je obdivuhodná skutočnosť. Vzhľadom na to, že košický maratón sa koná už po 86. krát, dovoľte mi, prosím, využiť aj túto tlačovú konferenciu na to, aby som sa v mene mesta Košice úprimne poďakoval všetkým, ktorí stáli pri zrode Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach, ale aj tým, ktorí plameň tohto podujatia dokázali napriek mnohým nepriaznivým obdobiam uchovať dodnes. Garantujem, že mesto Košice ako hlavný partner podujatia má záujem na tom, aby si táto akcia zapísala do svojej knihy života ešte niekoľko úspešných ročníkov," vyhlásil počas tlačovej konferencie viceprimátor mesta Košice Mikuláš Čečko. Mesto Košice tohto roku podľa jeho slov na organizáciu MMM 2008 a na sprievodné akcie vyčlenilo financie vo výške 33 000 eur (cca 1 milión korún). „Samospráva sa bude podieľať predovšetkým na technickom zabezpečení priebehu maratónu, ako napríklad zabezpečenie dopravy účastníkom maratónu, zabezpečenie výzdoby mesta, propagácia podujatia, zabezpečenie poriadku a čistoty v meste, koordinácia dopravy atď.," dodal viceprimátor.

Sprievodné aktivity.
Najstarší maratón v Európe si 4. októbra pripomenie svoje 85. „narodeniny". Jeho organizátori pri tejto príležitosti pripravili viaceré sprievodné aktivity. „Jednou zo sprievodných aktivít je pri tejto príležitosti putovná výstava „Príbehy ôsmich desaťročí", ktorú dnes na 10 paneloch sprístupňujeme verejnosti v Košiciach. Po Bratislave a atletickom Moste v Dubnici ju domáci záujemcovia môžu vidieť vo vestibule magistrátu od 8. do 11. septembra, vo vstupnom areáli U.S.Steel od 14. do 18. septembra, v nákupnom centre Optima/Intersport od 18. do 29. septembra a v hoteli Doubletree by Hilton od 29. septembra do 6. októbra 2009," spresnil Branislav Koniar.

POUŽI MESTO – CVAKNI SI MARATÓN!!
USE THE CITY – HAVE A SHOT ON MARATHON!

Spojiť šport s umením sa rozhodli organizátori podujatia v spolupráci s tímom EHMK 2013 prostredníctvom fotografickej súťaže. „Táto súťaž je určená najmä tým, ktorí radi fotia a môžu prispieť svojou kreativitou k zaujímavosti priebehu maratónu. Mali by sa nechať inšpirovať atmosférou 86. ročníka jedného z najväčších športových podujatí na Slovensku. Ich úlohou je zachyť emócie, tváre a výkony maratóncov či divákov. Mali by predstaviť svoj unikátny pohľad na to, ako Medzinárodný maratón mieru mení podobu Košíc a robí jeden celkom obyčajný októbrový deň neobyčajným sviatkom nielen pre milovníkov športu, ale pre každého obyvateľa a návštevníka Košíc. Všetky fotografie budú zverejnené na webstránke: www.kosice2013.sk. O víťazovi fotosúťaže a 18 fotografiách pre špeciálnu fotovýstavu priamo v centre mesta v rámci projektu Citylight Gallery rozhodne odborná porota zložená z odborníkov a zástupcov Košice 2013, n.o. Autor víťaznej fotografie získa odmenu 200 eur. Termín uzávierky fotosúťaže je 9. október 2009," informovala v tejto súvislosti PR manažérka EHMK 2013 Jana Krajkovičová.

Na trať sa postaví aj No Name
Na tlačovej konferencii informovali dnes o svojom zámere zabehnúť štafety 4 x ¼ maratón aj členovia košickej skupiny No Name. „Prípravu berieme skutočne vážne. Ja som sa nechal napríklad inšpirovať odborníkmi a zaobstaral som si špeciálnu bežeckú obuv, ktorá mi spríjemňuje zvyšujúce sa tréningové dávky. S trénovaním to mám aj kvôli rodinke azda najťažšie. O tom, ktorí 4 členovia sa nakoniec postavia na štart, rozhodne možno až žreb," uviedol líder No Name Igor Timko.

Program podujatia:

PIATOK, 2. OKTÓBRA 2009
10.00 hod. Atletika hrou – športové súťaže detí košických škôl
13.00 hod. Otvorenie registračných centier a Expa na Dolnej bráne
14.00 hod. Sled hudobných vystúpení, súťaží a rozhovorov na Dolnej bráne
17.00 hod. Položenie kytice na hrob zakladateľa MMM Vojtecha Bukovského

SOBOTA, 3. OKTÓBRA 2009
08.30 hod. Symbolický beh s maratónskym ohňom z miesta prvého štartu na trati Turňa - Košice
10.00 hod. Košický vodácky maratón Ružín - Košice
11.00 hod. Autogramiáda favoritov - Dolná brána, Hlavná ul.
12.00 hod. Zapálenie maratónskeho ohňa na Námestí Maratónu mieru
14.00 hod. Sled hudobných vystúpení na Dolnej bráne
19.00 hod. Pasta Party pre účastníkov MMM v priestoroch Spoločenského pavilónu

NEDEĽA, 4. OKTÓBRA 2009
Priebežné štarty všetkých kategórií v priestore štartu a cieľa na Hlavnej ulici pred hotelom Doubletree by Hilton
09.55 hod. T-Systems Inline, handbikeri a vozičkári
10:00 hod. U. S. Steel Maratón a Polmaratón mužov a žien,
Majstrovstvá SR v maratónskom behu
Majstrovstvá Policajných zborov SR
Majstrovstvá Colnej správy
Juniorská štafeta na počesť Waldemara Cierpinskeho
Štafeta 4 x ¼ maratón
10.07 hod. Maxima Broker Minimaratón

Hudobný program na maratónskej trati

12.10 hod. Očakávaný dobeh víťazov - maratón muži
12.30 hod. Očakávaný dobeh víťazov - maratón ženy
12.30 hod. Slávnostné ceremoniály vyhlasovania víťazov