Prejsť na obsah

9.11. - najfrekventovanejšie slová boli sloboda a morálka

Mesto Košice, Ústav pamäti národa a Teologická fakulta Katolíckej univerzity zorganizovali v pondelok 9. novembra 2009 konferenciu pod názvom 20 rokov slobody. Cieľom konferencie bolo pripomenúť si udalosti, ktoré viedli k pádu totalitného režimu, k udalostiam 17. novembra 1989 a nastoleniu slobodného demokratického zriadenia.

Primátor mesta Košice František Knapík vo svojom príhovore zdôraznil, že bez novembrových udalostí by ani priestory auly teologickej fakulty, ani celý historický objekt, nemohli slúžiť svojmu dnešnému účelu. Bez týchto zmien by ho v júli 1995 nemohol osobne navštíviť ani pápež Ján Pavol II a nemohli by tu študovať mladí seminaristi, slobodne sa pripravujúci na svoje poslanie. Pripomenul, že cieľom konferencie 20 rokov slobody je zaznamenať svedectvo o rokoch neslobody, o dobe, ktorá sa už nesmie vrátiť.

V rámci programu vystúpili viacerí rečníci z cirkevného prostredia, z Ústavu pamäti národa, teologickej fakulty i ďalších inštitúcií. Ako hostia sa publiku prihovorili aj poslanec Národnej rady SR František Mikloško a europoslankyňa Anna Záborská. Na konferencii zazneli príspevky na témy – náboženská sloboda, dôstojnosť človeka a rodiny, politická a ekonomická sloboda. Účastníci konferencie mali možnosť pozrieť si aj dve dokumentárne snímky z dielne Ústavu pamäti národa o období totality a udalostiach Novembra 1989. V radoch účastníkov nechýbali ani zástupcovia organizácií, ktoré združujú bývalých politických väzňov a komunizmom prenasledovaných ľudí.




foto: Marián Šangala