Prejsť na obsah

9.9. - Industrial Park Košice - Šaca vytvorí 1 200 nových pracovných miest

Kúpnu zmluvu o odpredaji nehnuteľností vo vlastníctve mesta Košice v bývalom areáli firmy Casspos pre spoločnosť IPSA, s. r. o., za cenu 5,1 milióna eur (cca 154 miliónov Sk) podpísal dnes primátor František Knapík a zástupca spoločnosti IPSA Vladimír Jalakša. Predaj schválilo v júni mestské zastupiteľstvo.

Názov IPSA (Industrial Park Saca) nesie dcérska spoločnosť firmy INVA, v ktorej je jedným so spoločníkov aj spoločnosť INGOS, a. s. Spoločnosť Ingos vlastní pozemky v priamom susedstve s predávanými nehnuteľnosťami mesta v lokalite pri areáli U. S. Steel Košice. Dôvodom odkúpenia nehnuteľností mesta je rozšírenie priemyselného parku, ktorý Ingos pripravuje na svojich pozemkoch so zameraním na umiestnenie výroby (funkcia ľahká a ťažká strojárska výroba, polohutnícka výroba), logistiky a skladových priestorov.

Predmetom predaja sú pozemky s rozlohou cca 14 hektárov a 11 objektov vo východnej časti priemyselnej zóny v priamej väzbe na areál U. S. Steel pri ceste Košice – Haniska. Zámer priemyselného parku je v súlade s územným plánom, ktorý v danej lokalite určuje funkcie výroby a skladov.

„V priemyselnom parku sa očakáva vznik 1 200 pracovných miest, čo považujeme za významné najmä v čase krízy. Dôležité tiež je, že investor zabezpečí rozvoj doteraz slabo využívaného územia v priamom susedstve s U. S. Steelom, ktoré je vhodné práve na umiestnenie priemyselnej výroby. Hoci naším zámerom je, aby hlavným rozvojovým smerom Košíc bola znalostná ekonomika, tak rovnako by sme mali vytvárať aj podmienky pre rozvoj priemyslu. Tohto investora vnímame ako partnera so záujmom o dlhodobý rozvoj územia," vyjadril sa primátor František Knapík. Doplnil, že investícia prinesie samospráve okrem príjmu z predaja aj vyššie dane z nehnuteľností i podielové dane z príjmov z daní fyzických osôb vďaka novým pracovným miestam.

„V súčasnosti vlastníme v danej lokalite cca 11 hektárov pozemkov. Po úspešnom zrealizovaní kúpy nehnuteľností od mesta bude mať územie Industrial Park Košice - Šaca rozlohu spolu približne 25 hektárov. V súčasnosti prebiehajú schvaľovacie procesy pre stavby, ktoré pripoja priemyselný park ku všetkým potrebným inžinierskym sieťam. Samotný začiatok výstavby je plánovaný na rok 2010 a predpokladaná potreba celkových investičných nákladov v priebehu šiestich rokov predstavuje čiastku cca 98 miliónov eur," informoval zástupca spoločnosti IPSA Vladimír Jalakša.