Prejsť na obsah

Ak Železnice SR nevyriešia situáciu v zdevastovanej nehnuteľnosti na Vodárenskej 4, mesto požiada pr

Koncom roka 2003 vysťahoval Bytový podnik mesta Košice obyvateľov domu na Vodárenskej 8, ktorí sa väčšinou neoprávnene zdržiavali v nehnuteľnosti patriacej mestu. Mesto pre nich zabezpečilo náhradné ubytovanie. V objekte na Vodárenskej 6 podobným spôsobom postupoval vlastník nehnuteľnosti, spoločnosť Ekostar. Obidve nehnuteľnosti boli po vysťahovaní obyvateľov uvedené do takého stavu, ktorý znemožnil opätovné obývanie. Z troch obytných domov, ktoré dlhý čas znepríjemňovali život okolitým obyvateľom, ostala v pôvodnom stave už len jedna nehnuteľnosť na Vodárenskej 4. Naďalej tu prespávajú rómske rodiny, zhromažďuje sa odpad, vyčíňajú neprispôsobiví občania.

Napriek opakovaným snahám sa mestu nepodarilo presvedčiť majiteľa nehnuteľnosti, Železnice Slovenskej republiky, aby urobil nápravu a zdevastovaný dom uviedol do normálneho stavu, resp. zbúral. Zo svojho objektu železnice nevysťahovali dve rodiny, k nim postupne pribudli ďalší ľudia. Po čase niektorí z nich opäť migrovali na Lunik IX alebo do okolitých obcí. V decembri minulého roka bývalo na Vodárenskej 4 spolu 15 dospelých a niekoľko detí. Nikto z nich nemá trvalý pobyt na Vodárenskej ulici.

V tejto nehnuteľnosti naďalej pretrváva protiprávny stav, do ktorého mesto Košice nie je oprávnené priamo zasiahnuť, pretože nie je v jeho vlastníctve. Nemôže ľudí deložovať, ani budovu zbúrať. Z pohľadu občanov je ale za situáciu zodpovedný magistrát mesta a jeho primátor. Zdenko Trebuľa sa preto v týchto dňoch obrátil listom na Železnice SR, aby urobili nápravu.

Pri doterajších rokovaniach Železnice SR argumentovali tým, že na objekt majú kupca, ktorý dá nehnuteľnosť do iného stavu. Táto firma však koncom októbra 2004 oznámila mestu, že o objekt viac nemá záujem. Je teda na spoločnosti Železnice SR, ako sa zachová. Hoci táto spoločnosť vlastní od októbra 2003 povolenie stavebného úradu na búračské práce, do dnešného dňa ho nevyužila, nerobí žiadne zásahy a nelegálni obyvatelia Vodárenskej 4 stále znepríjemňujú život občanom z celého okolia.

Keďže pri rok trvajúcich pokusoch o zjednanie nápravy nedošlo k zmene stavu, mesto začne prijímať razantnejšie opatrenia, ktoré mu umožňuje legislatíva. Obráti sa na zodpovedné orgány, aby využili zákonné možnosti v oblasti stavebného zákona, zákona o životnom prostredí a zákona o odpadoch so zodpovedajúcimi sankciami a pokutami.