Prejsť na obsah

Aký bude osud pamätníkov na Námestí osloboditeľov

Na Námestí osloboditeľov sa nachádza pamätník padlých vojakov Sovietskej armády a pamätník neznámeho bojovníka za slobodu ľudu 1938 – 1945. Oba pamätníky sú národné kultúrne pamiatky, postavené po roku 1945 v pomeroch a prostredí značne odlišnom od toho súčasného. Podľa ÚHA boli pamätníky v čase ich vzniku komponované na hlavnú dopravnú a kompozičnú os mesta, ktorú tvorila Hlavná ulica, Južná trieda a ich prienik cez Námestie osloboditeľov. V neskoršom období bola automobilová doprava z priestoru medzi pamätníkmi vylúčená a došlo k podstatnému nárastu dopravy v smere západ – východ.

V súvislosti s výstavbou AUPARKU navrhuje Regulačný plán mesta niektoré zmeny priestorových a prevádzkových pomerov na Námestí. Zberná komunikácia v smere východ – západ sa presunie na južnú stranu Námestia, čím by mali byť pamätníky dotknuté. Preto sa u nich z dôvodu riešenia automobilovej dopravy a chodcov i priestorovej kompozície pripúšťa úprava. Aj súčasný stav pamätníkov po vyše 60 rokoch ich existencie si vyžaduje opravy, ktoré by napomohli i zázemiu pamätníkov.

Celková úprava plochy Námestia osloboditeľov, jeho usporiadanie vrátane umiestnenia a úpravy pamätníkov, má pre mesto prvoradý význam, preto sa ÚHA rozhodol pripraviť ideové riešenie tejto úlohy prostredníctvom medzinárodnej urbanisticko- architektonickej súťaže za účasti architektov Ruskej federácie. Na základe výsledkov súťaže bude spracovaná príslušná projektová dokumentácia, ktorá podlieha schvaľovaciemu procesu v zmysle platnej legislatívy.

Jednotlivé kroky v príprave tejto stavby budú realizované za účasti verejnosti a všetkých zainteresovaných strán. Vo veci pamätníkov je cieľom ich rekonštrukcia a ich dôstojné miesto v novo vytvorenom prostredí Námestia osloboditeľov.