Prejsť na obsah

Aleja stromov partnerstva

V piatok 14. septembra sa F. Knapík zúčastnil slávnostného otvorenia Aleje stromov partnerstva na Námestí hrdinov v Miskolci. Prítomné partnerské mestá sa predstavili prezentáciou o kultúrnom, ekonomickom, turistickom a spoločenskom vývoji mesta. Potom nasledovala inaugurácia. Na úplne novom, modernom s európskym štandardom a fontánou dekorovanom Námestí hrdinov, ktoré sa nachádza v úplnom srdci Miskolca, inaugurovali Aleju partnerských miest. Povinnosťou primátora každého partnerského mesta bolo vysadiť strom, symbolicky pripomínajúci vzájomnú dlhodobú spoluprácu a nadobudnuté kontakty. „Ako nápad to bolo celkom zaujímavé podujatie budujúce vzťahy medzi samosprávami partnerských miest. Je to jeden z príkladov ako by mala fungovať celá Európa v oblasti samospráv,“ povedal F. Knapík.
Námestie hrdinov je v Miskolci mimoriadne obľúbeným miestom oddychu, čím táto Aleja stromov umožní viac propagovať vzťahy partnerských miest medzi občanmi a zahraničnými turistami.
Súčasťou osláv bol aj 6. ročník Medzinárodného festivalu Montmarte, v rámci ktorého mladí umelci z Katowíc, Košíc, Ostravy a Miskolca tvorili na Námestí hrdinov svoje diela, symbolizujúc tak živé a funkčné vzťahy partnerských miest.

Hnutie partnerstva miest bolo založené krátko po II. Svetovej vojne s cieľom zblížiť občanom z rôznych krajín, oboznámiť ich navzájom viac o ich živote, nechať ich hovoriť o otázkach, ktoré ich zaujímajú alebo dať im možnosť započať spoločné projekty v rôznych oblastiach.
Partnerský vzťah Košíc a Miskolca sa datuje desať rokov dozadu. V uplynulých rokoch vznikla medzi oboma mestami aktívna spolupráca v oblasti kultúry, umenia, vzdelania a športu.