Prejsť na obsah

Alexander Eckerdt 1932 – 1992

Východoslovenská galéria pripravila od 14. februára do 13. apríla 2008 výstavu košického rodáka Alexandra Eckerdta pri príležitosti jeho nedožitých 75. narodenín. Alexander Eckerdt patrí medzi najvýznamnejšie výtvarné osobnosti košickej výtvarnej scény druhej polovice 20. storočia. Výstava, ktorá sa začína na valentínsky štvrtok o 17.00 hod. vernisážou, predstavuje umelcovu tvorbu v maľbe, kresbe a grafike.

Alexander Eckerdt bol významným reprezentantom generačného prúdu v slovenskom výtvarnom umení na prelome päťdesiatych a šesťdesiatych rokov, usilujúceho sa o oslobodenie výtvarného umenia od obsahových dogiem a formálnych obmedzení. Pre Eckerdtovu tvorbu je charakteristický krehký, civilný a lyrický prejav. Charakteristickým znakom Eckerdtovej výtvarnej tvorby sa stali predovšetkým výrazné autonómizujúce sa výtvarné hodnoty. Umelcova tvorba smerovala k emancipácii dekoratívnych zložiek výtvarného jazyka. Autor smeroval k oslobodeniu obrazu a jeho odpútaniu od optickej predlohy. V umelcovej tvorbe sa prejavili tendencie k dôslednej geometrizácii použitých foriem. Postupne uvoľňoval optickú presnosť zobrazení v prospech farebnej škvrny, tvarovo výrazne plochy, grafickej štruktúry a pod.
Charakteristickými témami Eckerdtových zobrazení boli predovšetkým figurálne zobrazenia a krajina, ktorým sa priebežne venoval s premenlivou intenzitou. Ústrednou umelcovou témou boli motívy lásky a harmónie, ktoré v závere jeho tvorby nachádzali až erotické vyústenie

Zdroj: Východoslovenská galéria