Prejsť na obsah

Archivári z Budapešti na návšteve Košíc

V dňoch 29.-30.5.2007 v zmysle vzájomnej „Dohody o spolupráci medzi Archívom hlavného mesta Budapešť a Archívom mesta Košice", podpísanej v novembri 2006 v Budapešti, navštívila Archív mesta Košice 56 členná delegácia archivárov – historikov na čele s jeho generálnym riaditeľom Dr. Á. Varga Lászlóm.
Na pôde Archívu mesta Košice svojich kolegov privítal riaditeľ tejto inštitúcie JUDr. Jozef Kirst, ktorý v krátkom príhovore hosťom priblížil stručnú históriu mesta Košice, históriu Archívu mesta Košice a jednotlivé archívne fondy uložené v Archíve mesta Košice. Delegácia z Budapešti mala možnosť zhliadnuť aj najvzácnejšiu časť archívu – Tajný archív mesta Košice a v ňom uložené dokumenty a archívne pomôcky. Pochopiteľne, skvosty ako erbové listiny či najstaršia mestská kniha, kniha novoprijatých občanov či katalóg univerzity vzbudili najväčší záujem, keďže historický materiál Budína do r. 1686 bol Turkami zničený a Archív hlavného mesta Budapešť nedisponuje materiálom starším tohto dáta.
Naopak, naši archivári sa zaujímali o digitalizáciu archívnych dokumentov, s ktorou majú kolegovia z Budapešti viacročné skúsenosti. Vzácna návšteva si prezrela aj historické pamiatky mesta s profesionálnym sprievodom.
S vedením budapeštianskeho archívu sa stretlo aj vedenie mesta Košice na čele s primátorom mesta Ing. F. Knapíkom a námestníkom Ing. J. Filipkom. Pracovnej večere sa zúčastnil aj JUDr. E. Čuňo, ktorý za mesto Košice spomínanú dohodu v roku 2006 podpisoval.
Riaditelia oboch archívov JUDr. J. Kirst a Dr. Á. Varga súčasne dohodli oblasti spolupráce na najbližšie obdobie .
Archivári z Budapešti ukončili svoj pobyt v Košiciach návštevou dvoch ďalších archívov: Štátneho archívu v Košiciach na Bačíkovej ul. č. 1 a Archívu košického arcibiskupstva, kde sa stretli s mimoriadnou ústretovosťou svojich kolegov – archivárov.
Archív mesta Košice si touto návštevou pripísal opäť jeden z vydarených podujatí, ktorým chce podporiť svoje mesto v snahe získať titul EHMK 2013.

Zdroj: Archív mesta Košice