Prejsť na obsah

Arpád Mroč dostal od primátora plaketu za hrdinský čin

Plaketu primátora za hrdinský čin udelil Zdenko Trebuľa v piatok 4. novembra Arpádovi Mročovi, ktorý zachránil dieťa z horiaceho bytu na Luniku IX v Košiciach. Pri požiari zahynulo štvorročné dievčatko, osemmesačného chlapca s popáleninami vďaka duchaprítomnosti 19-ročného mládenca ošetrujú v šačianskej nemocnici.

„Veľmi si vážim, že ste neváhali a pomohli zachrániť život dieťaťa. Kým ostatní sa len prizerali, vy ste konali. Váš čin dokazuje, že Rómsky skauting na Luniku IX robí dobrú vec. Budem sa mu snažiť pomôcť, aby čo najviac mladých ľudí mohlo byť ako vy ,“ poďakoval primátor Arpádovi Mročovi a okrem plakety mu odovzdal aj päťtisícovú finančnú odmenu, košický pas a knihu o meste.

Vyučený automechanik, ktorý je členom Rómskeho skautingu, využil svoje schopnosti a chlapčekovi hneď poskytol prvú pomoc. „Som na seba hrdý. Chlapček, ktorého som zachránil, už dýcha lepšie. Sestra, ktorá robí v neďalekom obchode, ma vtedy upozornila na čierne okná na tom byte. Vyrazil som dvere, ale všade bolo toľko dymu, že som nič nevidel. Od babky som si zobral mokrý uterák, ale aj cez ten ma oči veľmi štípali. Zbehol som na druhé poschodie, prešiel cez balkóny a metlou rozbil okno. Na sedačke pod oknom ležalo dieťa, zobral som ho von. Dievčatko muselo byť vzadu, nevidel som ho cez dym. Malý bol omámený, hneď som mu dal prvú pomoc, o chvíľočku už vnímal. Zniesol som ho dole a tam už čakal lekár,“ opísal dramatické okamihy z 25. októbra Arpád Mroč.

Náčelník Rómskeho skautingu Tibor Gábor, ktorý mladého záchrancu sprevádzal, informoval primátora o ich aktivitách, na ktoré teraz upozornil aj čin jedného z členov. Arpád Mroč strávil v lete niekoľko týždňov v skautských táboroch, ktoré finančne podporilo aj mesto Košice a pomáhal pri výchove mladších chlapcov. Ako vyučený automechanik by rád pracoval v tomto odbore, ale zatiaľ nenašiel prácu. Primátor prisľúbil, že dá v tomto smere preskúmať možnosti mestských podnikov. „Bolo by dobre, aby mladí ľudia na Luniku IX, ktorí chcú niečo dokázať, dostali šancu.“