Prejsť na obsah

Čaro funkcionalizmu s M. Kolcunom

Keď ľudia prvýkrát zbadali domy bez ozdôb, pripadali im nahé. Veď dovtedy každá budova musela mať na sebe aspoň trošku umenia (v podobe štúk, ríms či sôch) nalepeného na fasáde. To sa ale už z Francúzska valil úplne nový štýl – funkcionalizmus. V ňom mohlo prežiť len to, čo malo nejakú funkciu.
Filmy pre pamätníkov by sa dali v 30-tych rokoch pokojne nakrúcať aj v Košiciach. Napríklad na Letnej ulici, kde sú byty bankových úradníkov alebo na Rázusovej ulici, ktorá je prehliadkou funkcionalistických rodinných domov. Priamo na Hlavnej ulici si budúci najväčší výrobca a vývozca topánok na svete Tomáš Baťa dovolil zbúrať grófsky palác a na jeho mieste postaviť svoj funkcionalistický obchodný dom.
Akú krásu môže v sebe skrývať to, čo chce byť najmä funkčné, môžete vidieť na konkrétnych príkladoch na tematickej prehliadke Čaro funkcionalizmu v Košiciach. Za hodinu stihneme zájsť do niekoľkých exteriérov a interiérov. Potulka mestom sa začne v sobotu 3. marca pri Štátnej vedeckej knižnici v tradičných sobotňajších časoch o 10:00, 11:30, 13:30, 15:00 a 16:30 po slovensky (Milan Kolcun) a o 14:00 po maďarsky (Zoltán Balassa). Od nového roka pribudol aj nedeľňajší termín (4. marca) o 14:00 po slovensky. Ešte treba pripomenúť, že posledný sobotný termín (o 16:30) je dvojjazyčný – slovensko-anglický.
Vstupné je v predpredaji 35 Sk, v deň konania a na mieste 49 Sk. Keďže každý sprievodca má svoj osobitý štýl, je vcelku zaujímavé prísť aj na dve potulky, maďarskú i slovenskú. Vtedy zaplatíte za obe spolu len 60 Sk v predpredaji alebo 80 Sk na mieste. Lístky si môžete zakúpiť v Mestskom informačnom centre v OD Dargov a OD TESCO. Tel.: 055-16 186.
Milanova nasledujúca potulka bude v Dominikánskom kostole a kláštore 31. marca 2007.


Zdroj: Milan Kolcun